İndirgenme, bir atomun elektronu almasını sağlayan kimyasal tepkimedir. Nötr haldeki bir atom indirgendiğinde değerlikli bir iyona dönüşür. Yükseltgenmiş bir atom elektron alarak indirgenirse, tekrar nötr halini alır. Bir atomun indirgenmesi her zaman bir başka atomun yükseltgenmesine bağlıdır. Bir elementin, kimyâsal reaksiyonda elektron alması olayına indirgenme denir. İndirgenme olayına reduksiyon, yükseltgenme olayına da oksidasyon denir. Reaksiyonda elektron vererek yükseltgenen element karşısındakini indirgediği için "indirgen", elektron alarak indirgenen element karşısındakini yükseltgediği için "yükseltgen" olarak tanımlanır.

  Sıcak Aerosol Oluşturmakta kullanılan karışımda- Ajanda Redüktörlerin Seçimi de en az oksidanların seçimi kadar önemlidir. Sıcak aerosol yangın söndürme teknolojisi, pirotekniklerden türetilmiştir. Metaller, karbonhidratlar veya karbonlar gibi pirotekniklerde kullanılan yanıcı elementler ayrıca sıcak aerosol oluşturucu ajanlarda indirgeyici olarak da kullanılır. Sıcak aerosol oluşturan ajanlarda iyi bir indirgeyici çok az veya toksik olmayan elementler olmalıdır ve mümkün olduğunca yanıcı olmayan gazlar üretmelidir; çünkü indirgeyiciler tarafından üretilen yanmaz gazlar, aerosol parçacıklarını taşımak için kullanılır bu sebeple önemlidir ve yanmayı söndürmeye yardımcı olur.

  Bu tür indirgeyiciler arasında laktoz, sukroz ve selüloz türevleri gibi karbonhidratlar veya kömür ve karbon karası sayılabilir. Dikiyanamid, nitroguanidin gibi guanidin türevleri de yandığında büyük miktarlarda azot üretebilen indirgeyiciler olduklarından dolayı kullanılabilir. Azot gazı temiz gazdır ve yangın söndürme için iyi bir ajandır, bu nedenle guanidin türevleri genellikle sıcak aerosol oluşturucu ajanlarda indirgeyici maddeler olarak seçilmiştir, siyanoguanidinin ayrışması ile yüksek miktarda azot gazı üretebilen tetrazollerin türevleri gibi sentetik indirgeyiciler de kullanılabilirler. Özellikle 5-amino tetrazol ve guanidinyum azotetrazolat, ancak, tetrazollerin türevleri hala ciddi güvenlik sorunları nedeniyle nadiren sıcak aerosol oluşturan ajanlarda indirgeyici olarak kullanılır.

  Metal tozları da indirgeyici olarak kullanılabilir. Bazen politetrafloroetilen gibi bağlayıcılar veya polimerler, dibutil-ftalat veya dioktil sebakat, termoplastik formaldehit ve fenol ile birlikte polikondensat, da indirgeyici olarak kullanılabilir.Sıcak aerosol oluşturan ajanların Redoks işlemleri oldukça kzotermiktir ve doğru biçimde seçilmezler ise ikincil bir yangın riski oluşturabilirler.Bu sebeple gerek indirgeyici elementler gerekse bu maddelerin kullanım oranlarının belirlenmesi önemli bir etkendir.

Sıcak Aerosol Oluşturmak İçin Kullanılan İndirgenler

Üreticiler

Karbonhidratlar

Guanidin Türevleri

Karbonlar

Metal Tozları

Diğer

Rus Üretici 1(5%-40%)

Dicyanamide
&
nitroguanidine

üre

Rus Üretici 2  (8,4%+0,5%)

Kömür

Minor diphenylamine

Kanadalı Üretimi  (5-15%)

Karbon Karası

Amerikalı Üretici 1(16-25%)

Dicyanadiamide

Amerikalı Üretici 2

Group IA or IIA salts of
cyanuric acid, barbituric
acid or hydroxyacetic
acid

Amerikalı 3

Diazoaminotetrazole or
its salts

Avrupalı  (3-11%)

Polytetrafluoroethylene
and dibutyl-phthalate or
dioctyl sebacate

Çinli Üretici 1

Şeker

ÇinliÜretici 2

Nitroguanidine

Çinli Üretici 3

Hexamethylenetetramine

Çinli Üretici 4

Şeker

Magnezyum& Aluminyum Tozları

Yukarıdaki tabloda bilinen belgeli sıcak aerosol üreticilerinin kullandıkları indirgenler gösterilmiştir.

                    Sıcak Aerosol oluşturan ajanlarda oksidan ve indirgenler kadar bağlayıcı elemenler ve diğer katkı maddelerinin seçimi de önem taşır. Genellikle bağlayıcılar, selüloz türevleri, selüloz eteri, doğal zamk, jel veya polivinil bileşikleri olabilir. Epoksi ve fenol aldehit, sıcak aerosol oluşturucu ajanlarda en yaygın bağlayıcılardan ikisidir; diğerleri nitroselüloz, hidroksil-sonlandırılmış polibütadien, floroplastikler, polietilen, melamin ve iditol, vs. olabilir. Katkı maddelerinin işlevleri redoks işleminin dengelenmesini ve sıcak aerosol oluşturucu maddelerin depolanma ömrünün arttırılmasını sağlar.

Grup IA ve IIA elementlerinin karbonatları veya magnezyum oksit gibi katkı maddeleri redoks hızını yavaşlatabilir veya yumuşatabilir . Yine Fe, Cu, Ni, Mn ve Cr gibi geçiş elementlerinin oksitleri, aerosol gazındaki karbon ve azot mono oksitlerin azaltılması için katalizörler olabilir. Depolama süresindeki problemlerin giderilmesi ve sistem çalışana kadar aerosol blok maddesinin sorunsuz durabilmesi için, Grup IA ve IIA elementlerinin stearatları, sıcak aerosol oluşturucu ajan bloğunu kuru tutmak için kullanılır ve  yine küflenmesini önlemek için de kullanılır.

Not : Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.

Kaynaklar

Hot Aerosol Fıre Extınguıshıng Agents And The Assocıated Technologıes:A Revıew ,Xiaotian Zhang, Mohd Halim Shah Ismail, Fakhrul-Razi b. Ahmadun, Norhafizah bt. Hj. Abdullah ,Choi Hee

Practice of Use of Aerosol Extinguishing Agents Obtained by Combustion of Propellants ,A.N. BARATOV , N A BARATOVA , Y A MYSHAK , 0 Y MYSHAK

Effectiveness of Hot Aerosol Extinguishing Agent in Suppressing Oil Fires …….. W.-F.Zheng, A.-H.Liu, L.Zhang,Q.-W.Li, X.-Y.Lin,R.-M. Pan

Pyrogenıc Aerosol Fıre Suppressants:Engıneerıng Of Delıvery Systems And Corrosıon Analysıs. Juan Vitali, Charles Kibert, lames Akers

The Physicochemical Properties of SFE Fire Suppressant Athmosoheres in Toicity …. Kimmel , Smith ,Reboulet , Still , Carpenter

ISO 15779:2011 – Condensed Aerosol Fire Extinguishing Systems - physical properties and system design , NFPA 2010 - Standard for Fixed Aerosol Fire Extinguishing Systems , UL 2775 - Standard for Fixed Condensed Aerosol Extinguishing System Units , KIWA BRL-K23001/02 , Evaluation Guideline for aerosol fire extinguishing , An Evaluatıon Of Aerosol Extınguıshıng Systems For Machınery Space Applıcatıons US COST GUARD , IMO MSC/Circ.1270 Revısed Guıdelınes For The Approval Of Fıxed Aerosol Fıre-Extınguıshıng Systems Equıvalent To Fıxed Gas Fıre-Extınguıshıng Systems, As Referred To In Solas 74, For Machınery Spaces.

Areosol üreticilerinin herkese açık kullanım ve tanıtım kılavuzları