İnsanın en önemli özelliklerinden biri unutmak, toplumların balık hafızalı olduğundan dem vururuz hep. Zaman her şeyi unutturuyor ve her şey silinip gidiyor hafızalardan aslında unutmak güzel bir haslet, bizi rahatlatıyor. Ancak bazı önemli konular var ki unutmamak unutturmamak gerek. O acı olayın yani 17 Ağustos büyük deprem felaketinin yıldönümünde o kötü günleri unutmamak unutanlara tekrar hatırlatmak lazım.

Üstelik şimdi bugün Allah korusun bir deprem olsa Yalova bu depreme ne kadar hazırlıklı. Yani depremden sonra yıllar yıllar geçti, bu kadar başkan geldi geçti Yalova olası bir yeni depreme karşı nasıl hazırlandı tedbir aldı mı? Tamam deprem olmasın diye dua etmek temenni de bulunmak güzel ama bilim adamlarının dediğine göre er ya da geç deprem olacak. Olası bir depremde ne olacak Yalova’nın hali.

Kafamda onlarca cevapsız soru var aslında;

Yalova’daki deprem öncesi yapılarda ve deprem sırasında hasar almış yapılarda ya da materyal ömrünü yitirmiş yapılarda ki yenilenme – kentsel dönüşüm ne kadarı yapıldı? Yapıldı ya da yapıldı mı? Yerel yönetimlerin ya da bakanlığın buy konudaki çalışmaları neler?

Olası bir deprem sırasında Yalova halkı ne yapacağını biliyor mu? Nereye gideceğiz, nerede toplanacağız? Kısaca ne yapacağız? Herhangi bir tatbikat bilgilendirme kamu spotu var mı?

Deprem sırasında yetkili kurum ve kuruluşlar ne yapacaklar, bir çalışma, tatbikat yapıldı mı koordinasyon senaryoları hazır mı?

Okullar, hastaneler ve diğer kamu kurumları depreme ve depremden sonra gelişecek durumlara ne kadar hazır?

Yalova’da ki oda, dernek gibi sosyal kuruluşlar depreme ve deprem sonrasına karşı ne tür bir çalışma yaptılar.

MAG’lar ne durumda sadece bir kaç konteyner dışında deprem ve sonrası için ne tür çalışmalar hazırlıklar yapıldı?

Yalova yoları ve trafiği deprem durumunda nasıl yönlendirilecek, olası deprem sonrası senaryolara karşı trafik için ne tür önlemler alındı.

Deprem sonrası toplanma alanları çadır vb. geçici barınma korunma alanları nerelerde ve bu alanları halk biliyor mu?

Her 17 Ağustos’ta acıklı -duygulu sosyal medya mesajları yayınlamak ve sadece o gün bazı etkinlikler yapmak dışında Yalova’mızı depreme hazırlamak için neler yapılmıştır. Yetkililerin çıkıp yapılanları anlatması ve bizi bilgilendirmesi gerekmez mi? Ne yani depremin ciddi bir gündem olması için yine bir felaketin yaşanmasını mı beklemek lazım. Çiçek, böcek, park, bahçe, millet bahçesi tabiki güzel şeyler hatta şehrimize ait güzel makyajlar ancak şehrimizin ciddi olarak depreme karşı temel altyapı ve depreme karşı alınacak olan vaziyet ile ilgili anlayış problemi var. Deprem gerçeğini ne kadar ciddiye aldığımız ya da gerçekten ciddiye alıyor muyuz sorusunun cevabı bu kadar yıldır ne yaptığımıza bağlı. Ben halktan biri olarak ciddi yapılmış bir şeyler görmüyorum. Eğer yapılan ciddi şeyler varsa da biz göremiyorsak bizi yönetenler bir zahmet çıkıp ta açıklasınlar. Depremde kaybettiğimiz canlar için ağıt yakıp ah vah çekmek maalesef sorunları çözmüyor.

“Fazileti olmayan insan, hayvanların en kirlisi, en vahşisi, en muhteris ve en doymak bilmez olanıdır” Aristoteles