Burun estetiği, burnun detaylı muayene sonrasında, kişinin beklentileri ve taleplerinin de göz önüne alınarak, yüzlerine olabilecek en uygun şekilde burunlarının yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır.
Kulak Burun Boğaz Opr. Dr. Emre Mirici; “Birçok burun yapısı vardır. Büyük burun, düşük burun, kalkık, eğri ve çengel burun, yunan burnu gibi vs. Burun şeklini beğenmeyip bu yüzden sosyal veya psikolojik sıkıntı yaşayan kişiler burun estetiği yaptırmaktadır.
Burun estetiğine ihtiyacım var mı?
Burun estetiği, burun görüntüsünden mutlu olmayan kişiler için bir alternatif olabilir. Kemerli, büyük ya da ucu düşük, kalın veya geniş görünen, eğrilikleri olan burunlar ameliyat ile tedavi edilebilir. Nefes problemi olan hastaların problemleri de bu işlemler sırasında eş zamanlı olarak çözülebilir.
Burun içinde septum deviasyonu yani burun kıkırdak ve kemik eğriliği sorunu olan insanların birçoğunda burunlarının dış şeklinde de eğrilikler bulunmaktadır. Ne yazık ki septum deviasyonu oranları bulunduğumuz coğrafyada %80’lerin üzerindedir. Bu durum ciddi nefes alma sorunlarına yol açabilmektedir. Burun içindeki eğrilik için ameliyat olmayı planlayan birçok hasta aynı ameliyat sırasında burun dış görünümü için de ameliyat olmayı düşünmektedir.
Ameliyat öncesi süreç nasıl gelişir?
Ameliyat öncesinde hastalarımızın kliniğimizde muayenesi yapılarak burun yapısı değerlendirilmektedir. Endoskopik muayene (kamera ile) ile burunun içerisinde nefes alma sorunu oluşturabilecek bir problem var mı veya ameliyatta engel bir durum varlığı belirlenir. Hastamızın farklı açıdan portre fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar üzerinden burun ve yüzün diğer yapıları incelenir. Hasta ile beraber simülasyon programı ile olabilecek yüzle uyumlu burun tasarlanır.
Hangi anestezi uygulanıyor?
Burun ameliyatı genel anestezi (tamamen uyutularak) uygulanarak yapılmaktadır.
Hangi yaşta yapılır?
Büyüme ve gelişim çağını tamamlamış herkes cinsiyet fark etmeksizin burun estetiği olabilir. Bunun için yaş önerisi bayanlarda 16 yaş sonrası erkeklerde 17 yaş sonrasıdır
Operasyon ne kadar sürer?
Yaklaşık 1,5-2 saat sürmektedir.
Burun Ameliyatı Teknikleri Nelerdir?
Burun ameliyatı 2 farklı teknikle uygulanabilir.
Açık Teknik:
Burun estetiği ameliyatı sırasında içerideki doku ve kıkırdaklara ulaşmak için burun altından birkaç mm’lik bir kesi yapılarak burun cildinin kaldırılarak cerrahi sürecin gerçekleştirildiği tekniktir.
Açık burun ameliyatlarından sonra korkulan ya da korkutulan kadar iz kalmaz. Bu izler burun alt kısmına gizleneceği için silik beyaz bir hat şeklinde iyileşir.
Kapalı Teknik:
Bu teknikte kesi yapılmadan, burun deliklerinden giriş yapılarak operasyon gerçekleştirilir. Her hasta kapalı teknik için uygun olmayabilir. Böyle bir durumda hastanın hangi teknikle ameliyat edileceği detaylı muayeneler sonucunda hekim tarafından belirlenir.
Kapalı teknikle yapılan ameliyatlarda burun altında kesi olmayacağı için iyileşme süreci diğer tekniğe oranla daha hızlı gerçekleşir.
Özellikle estetik operasyon talebi olmayan, sadece nefes ameliyatı yapılacak hastalara sıklıkla kapalı teknikle tedavi yapılır.
Burun Sırtı Koruyucu Teknik
Normal rinoplasti ameliyatlarında kapalı ya da açık teknikle olsun, burun sırtındaki kemer görüntüsü var olan kemik veya kıkırdak kemer dışarı alınarak ve törpülenerek giderilmektedir. Törpüleme sonrasında burun sırtının doğal anatomisi bozulmakta, cerrah burundan çıkarttığı fazla kıkırdak veya kemiklerle burun sırtının normal anatomik yapısını tekrar oluşturmaya çalışmaktadır. Normal anatomiyi taklit etmeye çalışsak ta yüzde yüz orijinal bir burun sırtı elde etmek mümkün olmayabiliyor. Bu noktada let down tekniğinin diğer tekniklerden farkı, burun sırtındaki kıkırdak veya kemik kemer dışarı alınmadan veya törpülenmeden, bu kemerin altındaki fazlalık kıkırdak veya kemikler çıkartılarak bu kemerin yok edilmesi ve burun sırtına kavis verilmesi sağlandığından dolayı estetik sonrası ortaya tamamen doğal bir sonuç çıkmasıdır
Ameliyatsız Burun Estetiği Yapılır Mı?
Ameliyatsız burun estetiği kulağa çok cazip gelse de, çoğu zaman bu tabir ticari olarak insanların dikkatini çekmek için kullanılıyor. Çünkü bir burunu gerçek anlamda tedavi etmek ve düzeltmek için cerrahi bir girişim gereklidir. Ameliyatsız burun şekillendirmede en sık dolgu maddeleri kullanılmaktadır.
Burun Dolgusu
Burun Dolgusu uygulaması burundaki hafif çöküntüleri gizleyen ve ufak kemeleri kamufle etmek için uygulanan pratik bir işlemdir. Muayenehane ortamında uygulanır ve etkisi 1 – 1 buçuk yıl kadar devam eder. Saç teli kadar ince iğnelerle uygulanan bu işlemden önce anestezik krem uygulanarak ağrı hissi azaltılır. Çok kısa sürede uygulanabilen bir işlemdir ancak burun dolgusu ile burun eğriliklerin düzelmeyeceğini, nefes problemlerinin tedavi edilmeyeceğini de bilmek gerekir.
Burun Estetiği Öncesi Bilmeniz Gereken Hususlar
Ameliyat öncesi bilmeniz ve yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir;
- Burun estetiği ameliyatlarında her ne kadar ileri cerrahi yöntemler kullanılacak da olsa, her hasta için mutlaka dinlenmesi gereken bir süre vardır. İyileşmeniz için bir süre istirahat etmeniz gerektiğini unutmayın. Ameliyatın hemen ertesi gününde işe geri dönemezsiniz.
- Ameliyat sabahında hastaneye mutlaka belli bir açlık süresi ile giriş yapmanız gereklidir. En az 6-8 saat aç ve susuz şekilde hasta ameliyata alınabilir.
- Operasyon sonrası pansuman ve bakımlarınız olacaktır. Bu pansumanlarınızı düzenli ve tam olarak yapmak iyileşme sürecinizi olumlu olarak etkileyecektir.
- Ameliyattan sonra reçetenizde olan ilaçları atlamadan, daha az ya da fazla değil, doktorunuzun önerdiği dozda kullanmalısınız.
- İstirahat edeceğiniz odanın ısısı çok sıcak olmamalı. Serine yakın ılık ortamlar tercih edilmelidir. Yüksek ısı ödemlerinizin artmasına neden olabilir.
- Burun ameliyatı sonrasında ilk gün jel buz uygulaması ödemlerin gerilemesinde çok önemlidir.
- Burun girişlerinizi mutlaka temiz tutmalı, giriş yerlerinde kabuk, sümüksü doku ya da kan pıhtısı varsa bunları mutlaka temizlemelisiniz. Pansumana kadar burnunuza hiç temizlik yapmazsanız enfeksiyon riski oluşabilir.
- Burun estetiği sonrasında yemek konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. İyi beslenmeli, bol sıvı tüketmeli ve tuvalet, giysi değişimi gibi ihtiyaçlarınızı kendi kendinize yaparak hızla normal yaşama dönmelisiniz. Bu uzun süre yatak istirahati gerektirecek bir ameliyat değildir.
- Hekiminizden onay gelene dek yan değil, düz şekilde yatınız. Çift yastık kullanımı size rahat bir pozisyon için yardımcı olabilir.
- Nefes sorunu yaşamamak için ameliyat sonrasında önerilen okyanus suyu spreylerinizi hekiminizin tarif ettiği şekilde ve gerekli sıklıkla kullanınız. Doğru şekilde sprey kullanmazsanız, okyanus suyu burun deliklerine gitmeyecektir ve yapılan uygulama amacına ulaşmamış olacaktır.
Ameliyat Sonrası En Çok Merak Edilen Sorular
Ameliyat sonrası bakımınız iyileşme sürecinizi direk olarak etkileyeceği için, bu konuya oldukça önem vermekteyiz. Operasyon sonrası ile ilgili bana en çok yöneltilen sorular:
- Ameliyat sonrası ağrı ya da acı hissedilir mi?
Ameliyat genel anestezi altında uygulandığından ameliyat süresince herhangi bir acı söz konusu olmamaktadır. Ameliyat sonrasında önceden kullanılan burun tamponları yerine rahat nefes almanın sağlanabilmesi için şu an uygulanan yeni nesil silikon destekler ağrıya yol açmamaktadır. - Rinoplasti sonrası morarma ve şişlik olur mu?
Birinci haftanın sonunda burundaki burun bantları çıkartılır. Hala burundaki ve yanaklardaki gözaltı torbalarında ki şişlikler durmaktadır. Bu şişlikler ancak 10. Günde minimale düzeye geriler. Morluklar ise gitmiştir. - Operasyon sonrası ilaç kullanmalı mıyım?
Size uygun ilaçları doktor kontrolü altın da kullanabilirsiniz. - İz kalır mı?
Açık teknikte burun ile dudak kısmının birleşim yerinde küçük bir kesi yapıldığı için ameliyat sonrasında hafif bir iz kalabilir. Kapalı teknikte ise bu kısımda kesi yapıldığı için iz kalma durumu oluşmaz. - Hastanede ne kadar kalırım?
Burun ameliyatınız sonrasında dilerseniz gece taburcu olabilir ve evinizdeki rahat yatağınızı tercih edebilirsiniz. Burun ameliyatları nispeten kolay bir ameliyatlardır, dilerseniz bir gece hastanede gözlem altında kalarak, ameliyattan bir gün sonra da hastaneden çıkabilirsiniz. Bu kararı hekiminizle birlikte vermenizde her zaman fayda var. - Ne zaman gözlük takabilirim?
Kemikler ile ilgili bir işlem yapılmamış ise 4 haftadan itibaren dilediğiniz güneş gözlüklerini kullanabilirsiniz. Kemiğe yapılan müdehale sonrası en erken 3 ay sonrasında gözlük kullanılabilir. - İyileşme süreci ne kadar?
Ameliyat sonrası iyileşme süreci ameliyatta kullanılan tekniğe, teknik olarak yapılan müdahalenin şekline, hastanın kişisel özellikleri doğrultusunda farklılık gösterebilir. Burun estetiği sonrası ortalama iyileşme süresi 7 ile 10 gün arasında değişir. Birçok hasta işine ya da okuluna bir hafta gibi kısa bir sürede rahatlıkla dönebilir. - Banyo yapabilir miyim?
Ameliyattan sonra burun bantları sayesinde, bantlar çok ıslatılmadan duş alınabilir.
- Sonrasında denize girebilir miyim?
Burnunuzun üzerindeki plastik koruyucu çıktıktan 2 hafta sonra denize girebilir ve güneşlenebilirsiniz. - İşe ne zaman başlayabilirim?
Bu sorunun yanıtı herkes için farklı. Genel sağlığınız yerinde, spor yapıyor, sigara içmiyor, 20-40 yaşlarında iseniz ameliyat sonrası doktorunuzun verdiği bakım önerilerinizi güzelce uyguluyorsanız ameliyat sonrası 4-5 gün içinde çalışmaya başlayabilirsiniz. - Sigara içebilir miyim?
Ameliyattan önce ve sonra sigara ya da alkol kullanılmaması ya da ameliyat sonrasında kullanımın epey sınırlandırılması gerekir. - Ameliyattan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
Doktorunuzun önerdiği miktarda sıvı alınmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca dudaklar kuru kalmamalıdır. Sürekli bir bez yardımı ile ıslatılmalıdır. Buruna koyulan tamponlara oldukça dikkat edilmeli ve yerinden kıpırdatılmamalıdır. Doktorunuzun söylediklerine dikkat edip yalnızca doktorun verdiği ilaçları kullanmalı ekstra ilaç almamalıdır. Size önerilen okyanus suyu spreyini bol bol kullanmanız nefes kanallarının tıkanmaması için gereklidir. Ameliyat sonrasında burun her zaman temiz olmalıdır. Burun girişlerinde kabuklar, kan pıhtıları varsa bunlar mutlaka temizlenmeli ve dikiş yerlerine antibiyotikli krem sürülmelidir. Bu bakıma özellikle ilk bir hafta çok dikkat edin lütfen.
Deneyimli kadromuzla Özel Yalova Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’ne değerli hastalarımızı bekliyoruz. Herkese mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum.” Açıklamalarında bulundu.