Yalova Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı’nın göreve gelmesinin ardından büyük değişim yaşadı. Son bir buçuk yılda üniversitenin çehresini değiştiren Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, bu büyük değişimi gazetemize anlattı.

“1 Buçuk Yılda Morfoloji ve Sanat Tasarım Binalarımızı Bitirdik”    

Yalova Üniversitesi uluslararası konferansa katıldı Yalova Üniversitesi uluslararası konferansa katıldı

Açıklamasına “Göreve geldiğimizde temel hedefimiz Yalova Üniversitesini Yalovalıların gurur duyabileceği, övünebileceği, ‘burası bizim üniversitemiz’ diyebileceği bir hale getirmekti. Bu dönüşümün birkaç ayağı var” diye başlayan Bahçekapılı, “Örneğin akademik anlamda geliştirmek, öğrenci potansiyelini geliştirmek ama tüm bunlar içerisinde öncelikle üniversitemizin fiziki alt yapısını sağlamlaştırmamız gerekiyordu. Kampüse girdiğinde ‘burası benim üniversitem. Bu kampüste olmak beni mutlu ediyor. Vizyonumu geliştiriyor’ diyebileceği bir üniversite, bir yaşam alanı kurmak gerekiyordu. Bizim elimizde iki bina vardı. Sanat ve Tasarım binasının sadece temeli vardı. O zaten neredeyse durma üzerinde olan bir projeydi. Yüzde 10’u anca yapılmıştı. Morfoloji binamızın da yüzde 30’u anca yapılmıştı. Bu projeleri gelir gelmez canlandırdık. Cumhurbaşkanlığımızdan çok ciddi maddi destek aldık. Sonraki yıllara kalması düşünülen bu projeleri Allah’a şükürler olsun tamamlamayı başardık. 1 buçuk yılda bu binaları bitirdik. Morfoloji binamız, Sanat ve Tasarım Fakültemiz ve Kongre Merkezimiz tamamlandı.

“Kampüste Kafeler Açacağız”                                                                                                                                     

 Artık öğrencilerin okudukları fakültelerde, oturdukları sıralarda mutlu olacağını belirten Bahçekapılı, “Mühendislik Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin önü dağ gibiydi. Hiçbir şey kullanılamıyordu. Burayı 2 Ekim’de Allah nasip ederse öğrencilere yetiştireceğim. Oralara üniversiteye yakışan kafeler olacak. O kafelere sadece öğrenciler değil, Yalovalı hemşerilerim de gelecek. Geldiğimden beri politikam hep buydu. Yalovalı vatandaşımız üniversitesinin içinde olsun, sahiplensin, kaynaşsın. 10 yaşındaki çocuğunu buraya getirsin ve çocuğa vizyon aşılasın. ‘Evladım bir gün bu sıralarda oturacaksın, Hukuk Fakültesinde öğrenci olacaksın. Mühendislik Fakültesinde sen akademisyen olacaksın’ desin. Bizim derdimiz bu. Bunun için fiziki imkanlar insanların memnuniyetini artırmalı. Burasını yaşayan bir kampüse çevireceğiz. Bizim hayalimiz bu. Burası artık öğleden sonra saat 2’de kapanan bir üniversite değil, 24 saat canlı bir üniversite olacak. Yeni kafeler, yeni alanlar oluşturuyoruz. Mesela Morfoloji binasının deniz tarafına çok güzel bir alan oluşturduk. Orayı da sosyal donatıya çeviriyorum.”

“Kampüsü Cazibe Merkezi Haline Getirmemiz Lazım”                                                                                     

Kampüste fiziki imkanların yetersizliği sebebiyle öğrencilerin burada vakit geçirmek istemediğini ifade eden Bahçekapılı, “Şimdi mesela biz diyoruz ki akademisyenler niye çok üniversiteye gelmiyor? Benim burayı onlara cazip hale getirmem lazım. Bugün İstanbul Teknik Üniversitesine gidin yaz-kış bütün öğrenciler, hocalar orada yaşıyor. Gece 1’lere kadar gençler kütüphanesinde vakit geçiriyor.  Benim de bunu yapmam gerekiyor. Biz bu konuda ciddi bir mesafe kat ettik. Allah nasip ederse önümüzdeki yıl çok ciddi bir sermaye bütçesi aldık. Sermaye bütçesi ile birlikte yeni binalarımızı, yeni peyzaj alanlarımızı yaptığımızda memnuniyet düzeyi daha da yükselecek. Öğrenci burada vakit geçirecek. Yalovalı da gelecek burada vakit geçirecek” sözlerini sarf etti.

“Tıp Fakültesi için 44. Akademisyenin İlanını Çıkarıyorum                                                                                      

Öğrencilerin Yalova’da farklı sektörlerde yer alabilmelerini sağlayan projeler ve protokoller imzalayacaklarını dile getiren Bahçekapılı, şöyle devam etti: “Bizim bazı Ön Lisans programlarımız 3+1. Yani bir dönemi tamamen sahada. Öğrenci artık sadece derslikteki sırasında oturmayacak. En az 1 dönemi bizzat sahada çalışacak. Öte yandan Tıp Fakültesine 44. doktorumuzun ilanına çıkıyorum. Bu sayıyı biz bir buçuk yılda elde ettik. Ben elimdeki kadroların neredeyse yarısını Tıp Fakültesine ayırıyorum. Devletimiz Yalova’ya çok güzel bir hastane yaptı. Herkese de bir görev düşüyor. Bana düşen görev de Tıp Fakültesini güçlü hale getirmek, nitelikli, alanında değerli profesörleri ve doçentleri getirmek. Yalova halkının sağlığına katkı sağlayacak bir hale dönüştürmek. Şimdi Allah nasip ederse biz afiliasyon sürecini de beklemiyoruz. 38. madde ile biz kıymetli doktorlarımızı hastanemizde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Şu an yedinci doktorumuzu Sağlık Bakanlığına gönderdim hemen başlasınlar göreve diye. 44. doktorumuzun da ilanına çıktık. Yalova’da Çocuk ve Ergen Psikiyatristi yoktu ama artık dün itibariyle var. Onkolog doktorumuz yoktu, geçtiğimiz gün bir onkolog doktorumuzun atamasını yaptık. Cildiye doktoru da geliyor. Alerji doktoru yoktu Yalova’da. Alerji doktoru getiriyoruz. Bir tane öğretim üyemiz var doçent ortopedist o geliyor.”

“Biz Kimsenin Rakibi Değiliz”                                                                                                                                             

Hiç kimsenin rakibi olmadıklarını anlatan Bahçekapılı: “Biz devletin işleyen bir organıyız. Bizim vazifemiz Sağlık Bakanlığımızla, onun ildeki temsilcisi olan il müdürlüğümüz ile, devletimizi temsil eden başhekimle, üniversitemizi temsil eden dekanlarımız ve hocalarımız ile uyumlu bir şekilde çalışmak. Sağlık Bakanlığımızın hizmet veren doktorları da çok kıymetli doktorlar. Orada hizmet veren hemşireler de çok kıymetli. Orada hasta bakıcılığı yapan insanlar da çok kıymetli. O kıymetli insanların içerisine biz de dahil olacağız. Afiliasyonun amacı bu zaten. İki yapının uyumlu bir şekilde çalışması. Yoksa çatışma, rakip olma değil. Resmin bütünselliğine sağlayabilmek adına biz oradayız. Önemli olan vatandaşımız sağlıklı bir hizmete ulaşsın. Yalova bunu hak ediyor. Biz elimizden geldiğince kadrolarımızı bu anlamda kullanıyoruz.”

“Yalova’ya Değer Veren Akademisyenler ile Çalışmak İstiyoruz”                                                            

“Mühendislik Fakültemize de Sanat Tasarım Fakültemize de, Hukuk Fakültemize de, İnsan ve Toplum Fakültemize de çok genç dinamik arkadaşlar kazandırdık” diye konuşan Bahçekapılı, “Özellikle Yalovalı olan, Yalova’ya değer veren akademisyenleri getirdik. Yalova ile kendisini özümseyen akademisyenleri arıyoruz. Hem nitelik anlamda iyi olsun hem de Yalova ile özdeşleşsin istiyoruz.”

“Yalova Halkımız da Salonumuzdan Yararlanacak”                                                                                                

Yapımı tamamlanan 600 kişilik konferans salonu hakkında da bilgiler veren Bahçekapılı, “Hem üniversitemize hem de kentimize yakışan bir konferans salonu gerçekleştirmeye çalıştık. Bu aslında kongre merkezimizin bir parçası. Bunun devamında da Morfoloji binamızın içerisinde eklemeler yaparak geliştireceğiz. Aslında konferans salonu kongre merkezine dönüşecek. Hedefimiz de o zaten. Burası oturarak 600 kişinin kullanabildiği bir alan. Daha da büyük olabilirdi ama biz daha ferah bir mekân oluşturmak istediğimiz için o güvenliği oluşturabilmek amacıyla böyle bir yeni dizayna soktuk. Aynı zamanda sahnemizi de değiştirdik. Sahnemizi yarıdan fazla genişletmiş olduk. Işıklandırması, ses sistemi, her şeyiyle birinci sınıf dört dörtlük bir mekân haline geldi. Hem öğrencilerimiz hem hocalarımız hem de Yalova halkımız buradan yararlanacak. Biz de iyi bir iş yaptık diye gururlanacağız, bizi motive edecek. Göreve geldikten sonra sadece bu binaya 54 Milyon Liranın üzerinde harcamamız oldu. Burası A, B ve C bölümlerinden oluşuyor. Kampüste böyle bir toplantı alanına ihtiyacımız vardı. Bunu da bağışlarla yaptık. Buraya Abdullah Okul’un babasının adını vereceğiz. Salonumuzun adı ‘Mehmet Okul Konferans Salonu’ olacak. Abdullah Okul ve ailesi buraya 3 Milyon TL bağışta bulundu. Yalova’da biz bir şeyler başardıkça insanlar da bunu görüyor. Ona göre hayırlarını yapmak isteyenler ortaya çıkıyor. Bu isimlerin de adını yaşatmak istiyoruz. Çünkü onlar Yalovalı. Hatıra bırakmak istiyorlar. Biz de onun yolunu açıyoruz.”

“Vatandaşlarımız Burada Nikah da Kıyabilecek”                                                                                                     

Yakın zamanda Spor Bilimleri Fakültesinin Konferans Salonunu da yapacaklarının müjdesini veren Bahçekapılı son olarak şunları söyledi: “Konferans Salonunu en kıymetli yapacak şey burada etkinliğin olması. Onun için salon herkese açık. Burada etkinlik oldukça bu salon amacına ulaşmış olacak. Yoksa boş bir binayı tutmanın bir amacı yok. Burayı güzelleştirecek olan biziz. Vatandaşlarımız salonumuzda nikah da kıyabilir. Ancak özellikle eğitime yönelik kongreler ve çalıştaylar, kültürel ve sanatsal faaliyetler yapılacak burada.” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Haber: Mustafa Turan