Yalova'da denize girdikten sonra kumsalda uzanan kişi hayatını kaybetti Yalova'da denize girdikten sonra kumsalda uzanan kişi hayatını kaybetti

Asrın faciasının ardından şehirlerin daha sağlam zemini olan bölgelere inşa edilmesi konusu tartışıldı. Uzmanlar, alüvyon zeminlere şehir inşa edilmesinde hemfikir. Yalova’nın yerleşim yerlerinin büyük bölümünün alüvyon zemin üzerinde olması tehlikenin boyutlarını gösteriyor. Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli de tarım arazilerinin imara açılması nedeniyle tehlikenin her geçen gün arttığını söyledi.

İşte Şaban Beşli’nin açıklamaları:

Yalova’nın tarım arazileri yüzde 10’a düştü

Yalova’nın büyük bir arazisi yok. Ben 2003’te göreve geldiğimde yüzde 14,5 olan tarım alanı şu an yüzde 10’lara düştü. Tarım alanları imara açıldığı sürece bu alan zaten iyice daralıyor. Bizim bölgemizde birinci derecede seralar, ikinci derecede kivi ve daha sonra ufak meyve arazilere var. Yalova tarımda katma değeri yüksek ürünler üretiyor. Dış mekân, kesme çiçek, mevsimlik çiçekler, kivi, Trabzon hurması gibi. Tarım alanlarını imara açarsanız rant kapısı oluşur. Şu anda köylerimizde arazi fiyatları başını almış gidiyor. Uçuk rakamlarda fiyatlar veriliyor. İnsanın iştahını kabartıyor. Çiftçi de tarım yapmaktan vazgeçiyor. Nasıl olsa zarar ediyorum, hiç değilse yerimi satayım’ diyerek arazisini satıyor. Bu iyi bir şey değil. Bir ülkenin ana damarı tarım. Tarımı olmayan bir ülke yok olmaya mahkumdur.

Yalova bademlisi bitti

Biz 2003’te göreve geldiğimizde tarımda dünya 8’incisiydik. Tarımda kendine yetebilen bir ülkeydik. Şimdi maalesef her geçen gün tarım kan kaybediyor. Girdiler çok yüksek. Üretici masrafın altından kalkamıyor.

Kazımiye Köyü’nde her gün 5 kamyon Yalova bademi yüklerdik. Her gece İstanbul Haline gönderirdik. Şu anda orada bir Anadolu kamyonet dolmuyor. Arakadaki fark korkunç. Yalova bademi bitti. Yalova bademi işi yapan bütün üreticiler battı. İcra ile yerleri satıldı.

Benim meclis başkanım Ümit Aydın. 50 tane serası vardı. Hepsini satmak zorunda kaldı. Şu anda işçi olarak çalışıyor. Bankaya borçlarını ödemek için hapis kararı çıkmıştı. 400 bin TL’lik arsasını 200 bin TL’ye kırdırdık. Bankaya ödedik de hapisten kurtardık.

Tarımda devrim yapılması lazım

Tarımda bir devrim yapılması lazım. Tarıma büyük destekler verilmesi lazım. Biz makine yiyemeyiz. Bu bir savaş. Ayakta kalma mücadelesi. Bu savaşta tarımı bitirirsek yeniliriz. Bir Bulgaristan kadar olamıyoruz. Bulgaristan yüzde 70 süspanse ediyor çiftçiyi. Mazotun, gübrenin, ilacın yüzde 70’ini devlet yüzde 30’unu çiftçi veriyor.  Bizde her şey çiftçinin sırtına yüklenmiş. KDV alıyorlar. Yazık günah. Tarımda çalışan genç nüfus kalmadı.  Tarım arazilerinin imara açılmaması gerekiyor. İmara açıldıkça fiyatlar uçuyor. Yalova’da ufacık bir tarla bile uçak fiyatlara satılıyor.

10 sene sonra bir tane tarla bulamazsınız

Yalova merkezde Hacımehmet Ovası, Safran Yolu hep imara açıldı. Orada bir 10 sene sonra bir tane tarla bulamazsınız. Çiftlikköy’de Gacık altına kadar imar geldi. Altınova’da ova diye bir şey kalmadı. Altınova insan diksen insan yetişecek bir topraktı. Hayvan kalmadı. Hayvancılık bitti. Çınarcık’ta Kocadere, Şahinköy, Teşvikiye’de olan tarım arazileri her geçen gün kan kaybediyor.

Kocadere Havzası’nın kivi havzası olarak belirledik. İmar yasak. Tarım arazilerinin korunması lazım. Tarım arazilerinde de tarım yapan üreticileri desteklemek lazım. Bu sisteme geçmediğimiz sürece bir bakmışsınız Yalova’nın tarım alanları yüzde 5’lere yüzde 3’lere düşmüş. Bir bakmışsınız tarım arazisi komple kalmamış.

Zemin depreme dayanıklı değil

Hatay Ovası’nı imar açmak ve 15 katlı bina yapmak akıl işi değil. Böyle bir mantık yok. Bile bile katliam. Bunu söylediğiniz zaman siyaset yapıyorsun diyorlar. Ya kardeşim ne siyaseti.  Yalova’da tarım arazilerine imar verilmesi olası bir Marmara Depremi için büyük bir risk. Çünkü tarım arazileri zemin itibariyle depreme dayanıklı değil. Biz Yalova’da Hatay’daki depremin milyonda birini yaşamışız.  Allah göstermesin 7,8’lik bir depremde Yalova’da taş üstünde taş kalmaz. İstanbul’da da kalmaz. Zemin etüdünün çok iyi yapılması lazım. Tarım arazilerine kesinlikle imar verilmemesi lazım. Deprem insanı öldürmüyor. Binalar insanı öldürüyor.

Editör: TE Bilisim