Bu miktar, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olup, nakit olarak ödenebileceği gibi gıda maddesi şeklinde de verilebilir. Bununla birlikte, her birey kendi günlük gıda harcamalarına uygun olacak şekilde daha yüksek bir miktarı fitre olarak verebilir.
Fitre Farz mı?
Halk arasında fitre olarak bilinen fıtır sadakası, Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak verilmesi gereken bir sadakadır. Dini olarak zengin kabul edilen ve Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanlar için fitre vermek vacip kabul edilir.
Fitre Kimlere Verilir?
Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Ancak fitre ve fidyenin verileceği kişiler konusunda bazı istisnalar bulunmaktadır:
Fitre şu kişilere verilemez:
- Anne, baba, dede, nine gibi üst soydan akrabalar
- Çocuklar, torunlar ve onların çocukları
- Eşler birbirlerine
- Zengin kabul edilen kişiler (Nisap miktarına sahip olanlar)
- Maddi durumu iyi olan babanın ergen olmamış çocuğu
Ancak, zengin olmayan kardeş, teyze, dayı, amca, hala, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar fitre alabilir.
Fitre Ne Zaman Verilir?
Fitre vermek, Ramazan Bayramı'nın birinci günü itibarıyla vacip olur. Ancak, bayramdan önce verilmesi daha faziletli kabul edilir. Fitre, bayram namazından önce verilmesi müstehap görülmüştür.
Şafiî mezhebine göre ise, fitrenin bayramın birinci günü gün batımından sonraya bırakılması haramdır. Fitre, Ramazan'ın ilk günlerinden itibaren de verilebilir.