Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önünde basın açıklaması yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Ozan Burak Çangir, hem yüreklere su serpti hem de uyardı. Hastane binasının çökme olayın zarar görmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Çangir, “Ana bina bu durumdan etkilenmez. Üniversitedeki akademik ekiple ve bizim teknik ekibimizin yaptığı çalışmalar sistemlerin çok farklı olduğunu gösteriyor. Öncelikle bina kazıklı bir yapı üzerine oturtulmuş durumda. Zemin olarak da birbirinden farklı noktadalar. O nedenle ana binada herhangi bir sıkıntı yaşanmasını beklemiyoruz” dedi.

“Taş duvar dayanmayacak”

Bölgedeki çökme ve kaymanın mevcut taş duvar üzerine çok ciddi bir yük bindirdiğini dile getiren Çangir bu duvarın daha fazla dayanmasının mümkün gözükmediğine de dikkat çekerek, “Teknik ekibimizle birlikte hastane önünde yaşanan bu çökme ve kayma ile ilgili sürekli incelemelerde bulunuyoruz. Yalova Belediyesi teknik heyeti ile de bir araya istişarelerde bulunduk. Biz bu hareketin hızlanacağını zaten söylemiştik. 40 santimlik çökmelerle başlayan hareketlilik 1,5-2 metreleri aştı. Şimdi teknik heyet tarafından yerinde çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmanın amacı ortamdaki yükü azaltmak. Yoksa taş duvar bu yükü daha fazla taşıyabilecek durumda değil. Bu yükün azaltılması bu anlamda çok önemli. İlk aşamada yapılan bu çalışmayı doğru buluyoruz.” diye konuştu.

“Güney cephesi alarm veriyor”

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin güney cephesinde de kayma başladığına dikkat çeken Çangir, “Hastanenin bulunduğu bölge heyelan bölgesidir. Güney cephesinde de bir zemin hareketi var. Biz burada da acilen önlem alınması gerektiğini dile getiriyoruz. Aksi takdirde şu anda yaşanan çökmenin bir benzeri güney cephesinde de yaşanacaktır. Biz çöken bölgeyle aynı anda güney cephesi ile ilgili de proje yapılması gerektiğini dile getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Koordinasyon acilen sağlanmalı”

Bölgede yapılacak proje çalışmasında multidisipliner bir anlayışın gözetilmesi gerektiğini de ifade eden Çangir, “Biz oda olarak acilen birkaç projenin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdik. Birkaç üniversiteden de görüş alalım. Bu multidisipliner bir iş. Buradaki projede İnşaat mühendisleri, jeologlar, harita mühendislerinin çok ciddi emekleri olmalıdır. Bu koordineyi yerel yönetimlerin bir an önce yapması lazım. Bu koordinasyon yapılamazsa burada çözüm gecikecek ve beraberinde maliyet de artacak” sözlerini sarf etti.  

Dere Mahallesi’nde alt yapı çalışması Dere Mahallesi’nde alt yapı çalışması

Editör: Manşet Gazetesi