20 Aralık tarihinde Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, STK’lar ve Yalova halkı tarafından yoğun bir katılım gerçekleşti. Seminerde Av. Vasfiye Tülay Yüksek Moderatör, Av. Merve Bakkal, Veteriner Hekim Cumhur Ersöz, Veteriner Hekim Erkut Ferhatoğlu, Veteriner Hekim İskender Karael, Sahipsiz Hayvanları Koruma Vakfı (SHKV) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Aysun Kotan konuşmacı olarak yer aldı.

Kocaeli’de vinç devrildi: İşçiler yaralandı Kocaeli’de vinç devrildi: İşçiler yaralandı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Av. Göksu Esirgemez, Mehmet Tevfik Temiztürk’ün ‘Ne Güzeldir Hayvanlar’ şiirini seslendirdi ve Yalova Barosu Yönetim Kurulunu temsilen Avukat Merve Bakkal kürsüye davet etti. Av. Merve Bakkal, rahatsızlığı sebebiyle seminere katılım sağlayamayan Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş adına, “Her canlının yaşam hakkı kutsaldır ve tüm hakları üzerindedir. Hayvan dostlarımıza hakları teslim edilinceye kadar Yalova Barosu olarak mücadelemiz devam edecektir. Bu akşam düzenlenen seminerde değerli konuşmacılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür eder, bilgilendirici ve güzel bir program olmasını dilerim, saygılarımı dilerim.” şeklinde konuştu.

Nedir hayvan hakları?

Açılış konuşması yapmak için tekrar kürsüye çıkan Av. Göksu Esirgemez, “Size hak kavramından bahsetmek istiyorum. Hak kavramı yalnızca insanlara özgülenmiş bir kavram olmayıp, nefes alan her can birtakım haklara sahiptir. Peki nedir hayvan hakları? Bu ekolojide yaşayan bütün diğer canlılar gibi hayvanların da sahip olduğu haklar ve diğer türlerle eşit olduğu tüm haklardır. Bu haklar 21,23 Eylül 1977 tarihinde Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından hayvan hakları evrensel bildirgesi adında bir metinle yayınlandı. Paris Unesco merkezinde 15 Ekim 1978 tarihinde törenle ilan edildi ve tüm dünyada kabul görmüştür. Bu bildirge, içinde birtakım maddeler barındırmakta ve evrende beraber yaşadığımız canlıları bize karşı korumaktadır. Evet, öncelikle bize karşı korumaktadır. Çünkü her hayvanın korunmaya ihtiyacı vardır. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce işlem yapılamaz. Bir hayvanı terk etmek, acımasızca ve insanlık dışı bir davranıştır. Hayvanlarda fiziksel ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak, hayvan haklarına aykırıdır. Zorunluluk olmaksızın, bir hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış, yaşama karşı suçtur. Hayvan beslemek için yetiştirilmişse, korunmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de korkutulmadan ve acı çektirilmeden yaptırılmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır. 1978 yılında tüm dünyaca kabul gören hayvan hakları evrensel bildirgesinin birkaç maddesinden söz ettim size.” ifadelerine yer verdi.

Esirgemez’in açılış konuşmasından sonra başlayan seminerde ilk olarak, Av. Merve Bakkal, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu’na genel bir bakışı ele aldı. Ardından Vet. Hekim Cumhur Ersöz, 5199 Sayılı Kanun’da hayvan yönetimi konusuna dikkat çekti. İstatiksel veriler ile katılımcılara değerli bilgiler aktardı. Ardından Vet. Hekim Erkut Ferhatoğlu, 5199 Sayılı Kanun’da belediyelerin sorumluluklarını anlattı ve son olarak SHKV YK Üyesi Dr. Aysun Kotan, sahipsiz hayvanlar için büyük bir çözüm sunacak yenilikçi Patikent Projesi’nden bahsetti. Konuşmacılar, katılımcılardan gelen soruları yanıtladıktan sonra, seminer sona erdi.

Haber: Furkan Karahasan