2004-2009 yılları arasında Yalova Belediye Başkan Yardımcılığı yapan, AK Parti Yalova Merkez İlçe Başkanlığı görevinde de bulunan inşaat mühendisi Hüseyin Uygun,

Uygun: İller Bankası tarafından yaptırıldı

Yıkılan Yalova Belediyesi binasının geçmişinden bahseden Hüseyin Uygun “Bu bina 1999 Depremi öncesinde Cengiz Koçal zamanında İller Bankası tarafından Yalova Belediyesi adına yaptırılan bir yapı. İnşaatı İbrahim Uzun döneminde devam etti. 1999’da Yakup Koçal belediye başkanı olduğu dönemde deprem olunca eski Karizma’nın yerindeki belediye binası riskli olarak kabul edildi. Depremden sonra natamam olan Yalova Belediyesi binası tamamlandı ve oraya geçildi” açıklamasını yaptı.

Uygun: BS3’de vardı BS30’da vardı

1999 Depremi öncesinde binanın meclis salonu bölgesinde kalıp göçmesi meydana geldiğini hatırlatan Hüseyin Uygun, “O zaman onun raporunu da ben yazmıştım. Bina 75 yönetmeliğine göre yapılmış bir yapıydı. O günkü şartlarda yapılmış güzel bir projeydi aslındı. Silivri Depremi’nden sonra aslında incelenmesi de gerekiyordu. Binanın yetersizlikleri ortaya konulup güçlendirilmesi gerekiyordu. Çünkü 2007 deprem yönetmeliği çıktı. Arkasından 2018 deprem yönetmeliği çıktı. Binanın yeniden incelenmesi gerekiyordu eski yönetmeliğe göre yapıldığı için. Silivri Depremi’nden sonra binayla ilgili karot çalışması yapalım denildi. Vefa başkanın zamanında binanın yıkımıyla ilgili kararlar alındı. Yeniden karotlarını alalım dedik. Çünkü hiçbir proje falan bulunmadan direkt karot çalışması yapmışlardı. Yetersiz bir karot çalışmasıydı. Biz binanın tüm katlarından karot çalışmasını yaptık. Projeleri yok denildi. Sonradan projeleri İstanbul İller Bankası bölgede buldurduk. Karot çalışmalarını yaptıktan sonra projelerini elde ettik ve baktık. Tabi o zamanın şartlarına göre yapılmış doğru bir projeydi. Fakat karot çalışmasını yaptığımız anda binanın aksak yönleri vardı. Ancak şu an ki yetkililerin söylediği gibi BS5 sadece. BS3’de vardı BS30’da vardı” ifadelerini kullandı.

Uygun: Yıkım kararı eksik, güçlendirme projeleri ortaya konmalıydı

Sözlerine “Burada ne yapılması gerekiyordu?” sorusunu sorarak devam eden Uygun, “Bu bina 4 kısımdan oluşuyor. A blok, B blok, B-1, B-2 ve meclis salonunun olduğu 4 bölüm vardı. Tabi bu aksaklıklarda ekseriyetle b blokta başkanlık tarafında ve merdiven tarafında olan son 2 katta daha sıkıntılı durumlar vardı. Bunlar tabi ki giderilmesi gereken durumlardı. A blok kısmen daha iyiydi. Çünkü BS30 orada çıkmıştı. En düşüğü BS12 civarlarındaydı ama yukarıya doğru demek ki hazır beton mu çıkıldı ki daha sıkıntılıydı. Tamam binanın aksaklıkları var. İrdelenmesi gereken durumlar var. Biz hep bunu söyledik. Güçlendirme proje çalışmaları yapıldığını biliyoruz. Bunu kamuoyu ile çok paylaşmadılar. Sonra 6306 riskli yapılar kanunu vardır. Bu nedir vatandaşın binalarını test ettirmesi, güvensiz yapıların da yıkılıp yeniden yapılmasıyla ilgili bir kanundur aslında. Vatandaş için çıkartılmış bir kanundur. Tuttular 6306 sayılı kanunla yeniden zemin kattan karot aldılar. Biz binanın tümünden karot almıştık. Bunlar zemin kattan aldılar ve bu şekilde yıkım kararı aldılar. Bu karar eksik. Yıkılabilir ama bunun olması gereken aslında güçlendirme projelerinin ortaya konması gerekiyordu. Burada yıkılacak yerlerin yıkımı gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Ya da hiç yıkım olmadan güçlendirme bedelini ortaya çıkartarak fayda maliyet analizinin yapılması gerekiyordu. Bunu da kamuoyuyla paylaşmaları gerekiyordu. Yalova Belediyesi tüm halkın. 23 yıllık kullanılan bir yapı. Bunun gerekçelerinin ortaya iyi konması gerekiyordu” sözlerini sarf etti.

Uygun: Güçlendirme projesi yapılabilirdi  

6306 riskli yapılar kanununun uygulayıcılarından biri olduğunu söyleyen Uygun, sözlerine şöyle devam etti: “Kamu binalarında çok uygulanacak bir şey değildir. Deprem yönetmeliğim var. Deprem yönetmeliği 15. bölüme göre bunun tahmini bir güçlendirme projesi yapılabilirdi. Böyle bir güçlendirme projesi çalışmasının yapılıp yapılmadığı bilmiyoruz. Meclise sunulmadı, ben bilmiyorum. Bunun bedelini hesap etmeleri, halka deklare etmeleri ve meclise de bu şekilde gelmeleri gerekiyordu. “Bu binayı güçlendirme projesi yaptık, yıkılacak yerlerimiz ve yeniden güçlendirilecek yerlerimiz var, maaliyeti budur” demeleri gerekiyordu. Güçlendirme bedeli yüzde 40’ının geçiyorsa yıkılmalıydı zaten. Yüzde 40’ın altında kalıyorsa güçlendirme yapılmalıydı. Çünkü kamu kurumlarının binalarında ekonomikliği de ön planda tutmamız lazım. Çünkü biz devlet olarak 20 yıllık bir binayı yıkıyoruz. Bu binayı yıkarken de her şeyini incelememiz lazım. 6306 sayılı kanunla yıkım kararı aldılar ve yıktılar.” 

Uygun: İller Bankası’ndan zararın karşılanması istenmeliydi

Bu binayı İller Bankası’nın Yalova Belediyesi adına yaptığını dile getiren Uygun, “Ben 23 yıllık bir yapıyı yıkıyorsam burada Yalova Belediyesi ciddi bir zarara girmiştir. Bunun İller Bankasına bir yazı yazılması gerekiyor. Bu yazıda ‘Tarafınızda yapılmış olan binanın yapmış olduğumuz karot çalışmalarında yetersizlikleri ve de en önemlisi yapıldığı tarihteki beton mukavemetlerini sağlamıyor” denilmeliydi. Bu zor bir şey değildi. Yalova Belediyesinin zararının karşılanması istenmeliydi. Sonuç çıkabilirdi. Bunda zaman aşımı da olmaz. Bu Yalova’nın menfaatine olan bir şeydi. Bu konuda mücadele edilmeliydi. Bu yazı da yazılmadı” diye konuştu.

Uygun: O alan park olarak değerlendirilebilir

Yıkılan belediye binasının bulunduğu Çınarlı Park’ın Yalova için özel bir anlamı olduğunu aktaran Uygun, “Bina yıkıldı ama o zaman komple parka dönüştürelim. Bildiğim kadarıyla yeni bina yapılacak ve bunun için ihaleye çıkılacak. Anlattıkları kadarıyla çok kolay bir ihale çıkmaz. Bildiğim kadarıyla ‘izolatörlü yapacağız, 3 bodrum ineceğiz’ diyorlar. O Yalova’nın boyunu aşan durumlardır. İzolatörlü yapı yapmak çok kolay bir olay değildir. İnşallah olur ama projelendirme süreci uzundur. 3-5 ayla olacak bir proje değildir. Şimdi oraya yeniden bina yapacaklar. Yoğunluğu yine çoğaltmış olacağız. Yöneticiler ne düşünüyor bilmiyorum. Yalova halkının vermiş olduğu paralarla yapılan bir binadır. 23 yılda biz bunu binayı yıkıyorsak biz çok zengin bir devlet değiliz. Bana göre bu değerlendirmelerin de yapılması lazımdı” şeklinde konuştu.

Uygun: Sözde değil özde kentsel dönüşüm ofisi kurulmalı

SAKARYA - Anadolu Otoyolu'nda kaza yapan büyükbaş hayvan yüklü tır ulaşımı aksattı SAKARYA - Anadolu Otoyolu'nda kaza yapan büyükbaş hayvan yüklü tır ulaşımı aksattı

“Yıkılan Yalova Belediyesi binası yıkılmadan da kurtarılabilirdi” diyen Uygun, şöyle devam etti: “Maliyet analizini veya yapılacak projeyi ortaya koymadan bir şey demek de yanlış. Çünkü bir bedel çıkması gerekiyordu. Çok da kötü yapılmış bir yapı değildi. Mühendislik görmüş bir yapıydı. Çevresindeki yapılara göre çok daha iyi durumdaydı. Bir sürü yıkılması gereken bina var. Yalova’da geçmiş yapı stokumuz var. Bu konuda geçmişte bazı çalışmalar yapmıştım ben. Eski yapılarımızın da dönüştürülmesi veya güçlendirilmesi lazım. Çünkü bizim Yalova’da şu an yapı stoğumuzun yüzde 40’ının irdelenmesi lazım. Risklerinin ortaya konması gerekiyor. Vatandaşlarımızın ekonomik gücü yetmiyor. Bu konuda belediyenin yapması gereken bir dizi çalışmalar var. Ben 6 Şubat Depremi’nin ardından döndükten sonra Yalova Belediyesi’ne bu teklifi götürdüm. Çünkü bizim de telefonumuz susmuyor. Vatandaş bizi arıyor, binam nasıl diye. Ben binayı görmeden, projesini irdelemeden bir cevap veremem. Dedik ki vatandaşa destek olması hasebiyle Yalova Belediyemizde iş yapmadan çok teknik eleman var. Bunlardan belli eğitimlere tabi tutulup sözde değil özde bir kentsel dönüşüm ofisini kurulsun. İmar müdürlüğünde kurulsun. Vatandaş geldiği anda vatandaşı doğru yönlendirmeleri gerekiyor. Böyle bir şey yapalım dedik ama bunu yapmadılar. Yalova’da riskli binaların tespitinin yapılması lazım ama bu yönde de bir çalışma yok” açıklamasını yaptı.

Uygun: Yalova’da yarısı bizden kampanyası yok

Sözlerine “İstanbul’da Yarısı bizden kampanyası var, Yalova’da yok” diye devam eden Uygun, “İstanbul’da deprem riskte, Yalova’nınki deprem riski değil mi? Belki de Yalova en fazla risk altında. Her çıkan Yalova’yı söylüyor. En azından riskli binalara yönelik bir çalışma olsaydı Ankara’ya gittiğinde elinde bir done olurdu. ‘Benim 30 bin dairem veya şu kadar dairem birinci derece risk altında. Bu konuda Yalova’nın da yarısı bizden kampanyası içerisine alınmasını istiyoruz’ denilebilirdi. Böyle bir çalışma yapılması lazım. Biz boş işlerle uğraşıyoruz Yalova’da. Çünkü biz Yalova’yı depremlere karşı dirençli hale getirmeliyiz. Yalova Belediyesi de belki de Türkiye genelinde teknik eleman yönünden en zengin belediye. 50’ye yakın teknik eleman vardır. Herhangi bir saha çalışması yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.      

Uygun: Bağlarbaşı Yalova’nın bir ayıbı

Bağlarbaşı Mahallesi’nde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Uygun, “Bağlarbaşı 2007 yılında başladı. Bu Yalova’nın bir ayıbı. 2007’de biz onun projelerini hazırlamıştık. 16 yılda biz Bağlarbaşı’nı halledememişiz. 2008 yılında her türlü evrakı hazırdı. Biz bunların hepsinin hesabını belediye personeliyle yapmıştık. Biz daha yeni yapıyoruz orayı. Şimdi biz burada kentsel dönüşüm adına bir şey yapmamışız. Herkes işin şov tarafında olduğu için kimse orayı bitirmedi. İnşallah şimdi biter” sözlerini sarf etti.

Uygun: Depreme hazırlıklı olmalıyız

Son olarak depremlere hazırlıklı olmamız gerektiği mesajını veren Uygun, “6 Şubat Depremi büyük bir deprem. Aynı durumlara biz de her zaman maruz kalabiliriz. Onun Yalova olarak hem yapı güvenliği konusunda hem arama-kurtarma konusunda hem halkı bilinçlendirme konusunda çalışmalar yaparsak bence iyi olur. Şapka dağıtmak yerine biz vatandaşımızı bilinçlendirmek zorundayız. Biz her zaman kurumlarımızla, halkımızla, sivil toplum örgütlerimizle depreme hazırlıklı olmalıyız. Biz en iyi sanatçıları getirelim. Ben yapılarımı ve halkımı hazırlıklı hale getiremiyorsam bu benim için eksidir. İnşallah tüm adaylar depreme karşı dirençli Yalova’nın olması için proje üretirler. 

Editör: Manşet Gazetesi