Van'ın Tuşba ilçesinde 5 yıl önce, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) alınan hibe desteğiyle kurulan ve tamamen kadınlardan oluşan 'Memba Mantar' tesisi, organik mantar üretimi yaparak 48 şehre sevkiyat gerçekleştiriyor.

Doğal Makyaj Trendi: Boyfriend Blush Nedir Nasıl Yapılır? Doğal Makyaj Trendi: Boyfriend Blush Nedir Nasıl Yapılır?

Girişimci Kubilay Çağrı Gidersu'nun öncülüğünde, 2019 yılında Atmaca Mahallesi'nde faaliyete geçen tesis, modern tarım teknolojileriyle donatılmış olup, günlük 3 ton mantar üretim kapasitesine sahip. 25 bin metrekarelik alanda kurulan tesis, 63 kadına istihdam sağlıyor ve çevre dostu yöntemlerle üretim yapıyor. Organik mantar üretimi, zirai ilaçlar kullanılmadan, iyi tarım uygulamalarıyla gerçekleştiriliyor ve bu ürünler, Türkiye genelindeki zincir marketlere dağıtılıyor.

Çatısına kurulan güneş enerjisi panelleriyle kendi enerjisini üreten tesis, yapay iklimlendirme sistemi sayesinde 24 saat kesintisiz üretim yapabiliyor. Ayrıca, kullanılan suyun geri dönüşümüyle doğa dostu bir işletme modeli sunuyor. Gidersu, tesisin bölgedeki dikey tarımın öncüsü olduğunu belirterek, gelecekte salamura, doğranmış ve kuru mantar üretimi ile ihracat hedeflediklerini vurguladı.

Tesisin üretim müdürü İsmail Gidersu, başlangıçta günlük 1 ton üretimle faaliyet gösterdiklerini, şu an ise tam kapasiteyle günlük 3 ton mantar ürettiklerini ifade etti. Kadın istihdamına önem veren tesis, bölge halkı tarafından ilgiyle karşılanıyor. Kadın çalışanlar, kazandıklarıyla ailelerine destek oluyor ve bazıları gelirleriyle çeyizlerini hazırlıyor. Çalışanlardan Dilan Kuşan, "Birçok kadın burada ilk kez iş sahibi oldu, bu tesisler bizim için çok değerli" dedi.

Editör: Manşet Gazetesi