MAG-DER adına açıklamada bulunan Karaçam şunları kaydetti; “Türkiye genelinde Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), yerel örgütlenmenin gerekliliği inancıyla, sayısız can kaybı ve ekonomik kayıplara neden olan 1999 Marmara Depremi’nin ardından, 2000 yılında kuruldu. Afetlere hazırlanmanın ve bir afet durumunda afetlere ilk müdahalenin mahalle düzeyinde gerçekleştiği bilinci ve deneyiminden yolan çıkan MAG yapılanması Türkiye’de afet bilincini artırmayı ve bireylerin afet durumunda “hayatta kalma ve sevdiklerini kurtarmaya çalışma” refleksinin doğru biçimde hayata geçirilmesi için eğitim almalarını hedefledi. MAG yapılanması, mahalle düzeyinde örgütlenen gönüllülere hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleridir.

Amaç afetlere hazırlıklı olma ve kamuoyunu aydınlatmak

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği; başta depremler olmak üzere meydana gelebilecek her türlü afete hazırlık, afet bilincini geliştirerek afet riskinin azaltılması ve afet durumunda profesyonel ekipler gelene kadar ilk müdahaleyi yapmak ve profesyonel ekipler geldikten sonra da gerekli desteği sağlamak amacıyla gönüllü katılımıyla mahalle bazlı oluşturulmuştur. Dernek ayrıca, başta Yalova Valiliği (İl Afet Yönetim Merkezi) olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları (Yalova İtfaiyesi Sivil toplum örgütleriyle), konu ile ilgili diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak, düzenleyeceği faaliyetlerle afet bilincinin arttırılması, afetlere hazırlıklı olma ve afet risklerinin azaltılması konusunda kamuoyunu aydınlatmaktadır.

“MAG-Der her türlü afet durumunda gerekli desteği vermektedir”

“Mahalle Afet Gönüllüleri Yalova’da il faaliyetine 2002 yılında Bahçelievler mahallesinde 50 kişiye eğitim vererek başladı. Daha sonra sırasıyla Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Çiftlikköy, Gazi Osman Paşa mahallesiyle devam etti.

Yalova MAG-Der ise 17 Temmuz 2004 tarihinde kuruldu. Altınova’da, Fevzi Çakmak, Süleymanbey, İsmet Paşa, Paşakent, Adnan Menderes Mahallelerinde, Subaşı’da, Çınarcık’ta ve Koru’da çalışmalar yaparak Yalova Genelinde 8 mahalle, 3 İlçe ve 2 beldede örgütlenmiş olarak 15 adet arama kurtarma konteynerimiz var. Konteynerlerin bir kısmında Ekipman eksiklikleri var. Tamamlamaya çalışıyoruz.

2019 da kırsal alanlarda MAG yapılanması çalışmalarına başladık. Pandemiden dolayı duraklamaya oldu ama çalışmalarımız devam ediyor.

Acil durumlarda müdahale edecek bir üst eğitim vererek 30 kişilik kısa adı AME olan Acil Müdahale ekibini kurduk. Acil müdahale ekibi; MAG Ekiplerinin aldığı eğitimler, biraz daha ağırlaştırılarak, ip ve ilk yardım eğitimleri dahil biraz daha fazla ve detaylı verilmesi sağlandı. Ayrıca deprem haricinde diğer afetler ve orman yangınları konularında da eğitim verilerek eğitimlerin arttırılması ile daha fazla bilgili olmaları sağlandı. Acil Müdahale ekibi aynı zamanda kendi mahallelerinde de bu eğitimleri Mahalledeki gönüllü arkadaşlarına aktartmaktadır. AME ekipleri 2010 yılında Yalova’da oluşan Su Taşkınlarında Afet Müdürlüğü ile ortak çalışma yaptı. Yalova Afet Müdürlüğü, Yalova İtfaiyesi ile Yardımlaşma protokolü olan Yalova MAG-Der, oluşacak her türlü afet durumunda ihtiyaç duyması halinde gerekli desteği vermektedir.

“MAG-DER çığ gibi büyüyor”

Bugün Mahalle Afet Gönüllüleri çığ gibi büyümektedir. MAG’ların önemi artık toplum tarafından kavranmaya başlanmıştır. Bu nedenle de altyapının oluşturulmasının önemi ortaya çıkmıştır.14-18 yaş grubu Genç MAG’lar oluşturularak ve program dahilinde eğitimlerini verdik. 18 yaşından sonra bu gençlere MAG eğitimi verilerek gönüllü olmalarını sağladık. MAG’ın geleceği açısından da olumlu olacak bir projeye imza attık.

Günümüzde gençler birçok sorunlarla boğuşmaktadırlar. Onları böyle bir sosyal faaliyetin içine çekmekte MAG’ların topluma verdiği önemin bir göstergesi olmuştur ve geçlerin Atatürk ilkelerine bağlı, yurdunu seven, sorumluluk duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirmesi görevini de üstlenmiş olduk. Kısıtlı da olsa Genç MAG eğitimlerimiz devam ediyor.

Her yıl ekibi dinamik tutmak için tatbikatlar, Doğa yürüyüşleri, eğitim tazelemeler yapmaktayız. Tabi ki 2020/2021 yılında Etkinlikleri pandemiden dolayı yapamadık. İnternet üzerinden Okullarda Afet Farkındalık Eğitimlerine devam ettik. 2021 yılında 46 Okulda Afet farkındalık Eğitimi ve Okul tahliyesi konusunda bilgilendirme yaptık. Pandemi Durumuna göre Eğitim ve tatbikatlar başlayacak.

“Bizler sizin içi varız”

Çeşitli nedenlerle ayrılan, başka illere giden vefat eden arkadaşlarımıza şu an çalışmalarına devam eden, aramıza yeni katılan arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Bizlere destek veren Yalova halkına, Yalova Valiliği Afet Müdürlüğüne, Yalova Belediyesine, İlçe ve Belde Belediyelerimize, Yalova İtfaiyesine, K-77 Arama Kurtarma Ekibine, Yalova Dağcılık Kulübüne (YADOS) teşekkür ederiz.

Gelin depremle ilgili bilgilerimizi sizlerle paylaşalım alınacak önlemleri ne yapmamamız gerektiğini beraber konuşalım. Bizler sizler için varız. Çözümü hep beraber yapalım! Bundan sonra çalışmalarımıza etkin bir şekilde devam edeceğiz.

Amacımız Afet olmadan halkımızı bu konuda aydınlatmak Afet öncesi afet anında ve afetten sonra yapılacaklar konusunda Yalova halkını hazır hale getirmektir.”