Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda toplanan kongrede, kendisinin önerdiği perspektiflerin ele alındığı ve kararların bu çerçevede şekillendiği bildirildi. Açıklamada, "Öcalan’a fiziksel özgürlük" talebi de yinelendi.

Süreç Bahçeli’nin Çağrısıyla Başladı

Süreç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te Meclis'te yaptığı çağrıyla başlamıştı. Bahçeli, Abdullah Öcalan’a hitaben yaptığı konuşmada, "Terör örgütünü feshetme ve Meclis'te konuşma" çağrısı yaparak, bu koşulla "umut hakkı"nın gündeme gelebileceğini söylemişti.

Yalova’da Kahverengi Kokarca İle Mücadele Hız Kesmeden Devam Ediyor
Yalova’da Kahverengi Kokarca İle Mücadele Hız Kesmeden Devam Ediyor
İçeriği Görüntüle

Bunun ardından Öcalan, 27 Şubat'ta "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" başlığıyla bir mesaj yayımlamış, örgüte silah bırakma ve fesih çağrısında bulunmuştu. Öcalan, çağrısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Sayın Bahçeli’nin çağrısı ve Cumhurbaşkanlığı makamının bu süreci sahiplenmesi, diğer partilerin de olumlu yaklaşımıyla birlikte, ben bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum. Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın.”

Ateşkes Kararı 1 Mart'ta Açıklanmıştı

PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart'ta yaptığı açıklamayla Öcalan’ın çağrısını benimsediklerini ve gereğini yapacaklarını duyurmuş, eş zamanlı olarak ateşkes ilan ettiklerini açıklamıştı. Açıklamada, örgütün saldırı olmadıkça herhangi bir silahlı eylemde bulunmayacağı belirtilmişti.

12. Kongre sonrası yapılan açıklamada, kararların hem örgütsel hem de siyasi düzeyde kapsamlı olacağına vurgu yapıldı. Bu kararların, "iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra" kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Sırrı Süreyya Önder de Anıldı

Kongrede, kısa süre önce hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de anıldı. İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan ise sürece ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Asıl şimdi barışın mihenk taşları döşenecek. Sırrı Başkanımın bunu görmesini çok isterdim" dedi.