26 Ekim - 3 Kasım 2024 tarihleri arasında Fuar İzmir’de ziyaretçilerini ağırlayan İZKİTAP’ta, 350’ye yakın yayınevi, eğitim yayınları, 20’ye yakın sahaf ile onlarca kurum yer alırken yazar, şair, çizer, gazeteci, edebiyat dünyasının birbirinden önemli 800’den fazla ismi, binin üzerinde imza etkinliği ve söyleşi ile deneyimlerini paylaştı. Kitapseverler de sevdikleri yazarları görüp kitaplarını imzalatma ve sohbet etme, söyleşilere katılıp bilgi edinme fırsatı buldu. İZYAKO yazarları Nuray Çetingöz, Yücel Uysal, Teslime Yılmaz, Kadir Karpuz, Serap Üstün Kütahya, Neslihan Yiğitler ve Arzu Armağan Akkanatlı’nın kaleme aldıkları “7 Şair 7 Duygu” kitabı da ilk defa bu fuarda görücüye çıkarken, kitapseverlerden büyük ilgi gördü. İZYAKO yazarları, dokuz gün boyunca 10 binlerce kitap tutkununun buluştuğu fuarda hem ortak çıkardıkları kitabı imzaladı hem de yazdıkları şiirlerin öykülerini kitapseverlerle paylaştı.

7 şairden 10’ar şiir

Toprağın Köklerle Mesajı sergisi kapıları açtı Toprağın Köklerle Mesajı sergisi kapıları açtı

“7 Şair 7 Duygu” kitabının yazarlarından Profesyonel Yaşam Koçu, NLP, EFT ve Kişisel Gelişim Uzmanı ve aynı zamanda Pencere Haber Gazetesi köşe yazarı Nuray Çetingöz, dokuz gün boyunca, imza günleri, söyleşiler ve etkinliklerle birbirinden değerli yazar, şair, çizer ve düşün insanlarını okurlarıyla buluşturan İzmir Kitap Fuarı’nda öğrencisinden emeklisine, gencinden yaşlısına birçok kitapseveri görmenin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, “Kitaplara tutkuyla bağlı bu insanların kendi yankı odaları ve kendi dünya görüşlerine uygun stantlar başta olmak üzere diğer stantları da gezdiklerine, kitapları ilgiyle incelediklerine, bilgiler aldıklarına, yazarlarla sohbetler ettiklerine ve en sonunda ilgi alanlarına göre kitaplar satın aldıklarına şahit olmak bir yazar ve kitapsever olarak benim için sevinç kaynağı oldu. Kitap okumak insanın kişisel gelişimi için çok önemli. İnsanın fikir yapısını, hayal dünyasını geliştirir, sözcük dağarcığını arttırır, stresi azaltır, empati yeteneğini artırır, insana informasyon ve birikim kazandırır. Ben de kitap okumayı çok severim. Okumayı ve yazmayı öğrendiğim günden beri hikaye ve şiir yazıyorum diyebilirim. 2022 yılında ruh doğumuna eşlik eden olayları yazıya dökerek okurlarıma sunduğum ilk kitabım ‘Pencereden Çıkanlar’ı, yazarı olduğum gazetede yayınlanan köşe yazılarımı derleyerek çıkardım. “7 Şair 7 Duygu” kitabı benim ikinci kitabım, bu kitap İZYAKO’ya bağlı altı şair arkadaşla ortak çıkardığımız bir çalışma. Her birimizin 10’ar şiiri var içinde”

diye konuştu.

Çetingöz: Defterler dolusu kurşun kalemle yazılmış binlerce şiirim var

Bir şiir antolojisi kitabı olan “7 Şair 7 Duygu” yapıtının aynı zamanda bir duygu kitabı olduğunu ifade eden yazar ve şair Çetingöz, sözlerine şöyle devam etti:

“Okurlarımızın beğenerek okuyacağını düşünüyorum. İlk kitabımı köşe yazılarımdan çıkarmıştım. Aslında ilk olarak bir şiir kitabı çıkarmayı istiyordum. Yıllardır yazıyorum, çoğu aklımda yazılıp kaleme alınmamış şiirlerim de var. Defterler dolusu kurşun kalemle yazılmış binlerce şiirim var. Şiir yazanlar bunu çok iyi bilirler. Şiirde duygularımı daha manalı ifade ettiğimi, kendimi kendimde gözlemlerken keşfetmiştim. Daha çok manevi içerikli akışta gelen kendinden kafiyeli şiirler yazıyorum diyebilirim. Bir ağaca, denize, havaya ve güneşe baktığımda içimden ne geçiyorsa yazıyorum. ‘Hadi bir şiir yazayım’ diye masaya oturmam. Gelmişse duygusu o an yazabilirim, konuşur gibi akan, sürekli akan daha samimi.”  

Sırada üçüncü kitabım var

 

İlk kitabın, ilk göz ağrısı ve ilk evlat gibi olduğunu vurgulayan Çetingöz, “Sevinci, sevgisi, şaşkınlığı ve acemiliği hepsini bir arada yaşarsınız. Ne olacağını bilmeden ilk doğuma gider gibi. İkinci kitap ikinci doğum gibidir, artık başınıza ne geleceğini bilirsiniz. İlk çocuktan sonra ikincisinin sevgisi ve sorumluluğu daha bilinçlidir. Duygularınız daha derindir. Bundan sonraki en yakın hedefim 3. kitabımı çıkarmak. İlk kitabım “Pencereden Çıkanlar” köşe yazarlığı yaptığım gazetemdeki köşe yazılarımın basımıydı. Altı şair arkadaşla birlikte ortaklaşa çıkardığımız “7 Şair 7 Duygu” Şiir kitabı, 2. kitabım oldu. Kitaplarımdaki en önemli özellik ise hiçbirinde kurgu yok, hepsi de kendi yaşadığım olaylar ve duygularla ilgili. 3. kitabımı da hem köşe yazılarım hem şiirlerim, hem de özel kaleme aldığım kendi yazılarımdan seçtiğim bir yazı bir hikaye olarak çıkarmayı düşünüyorum. Belki kendime münasır bir anı da ekleyebilirim.” dedi.

İZKİTAP’ta her iki kitabımı da imzaladım

 

İlk kitabında olduğu gibi ikinci kitabını da ilk kendisi için imzaladığını belirten yazar ve şair Nuray Çetingöz sözlerini şöyle noktaladı.

“Kendi yaşanmışlıklarımdan yola çıkarak anılarımı dönüştürdüğüm ve kendi kişisel gelişim yolculuğumu anlattığım, mesleğimle ilgili anılarımı yoğurduğum 61 öykünün yer aldığı Pencereden Çıkanlar’ı, TÜYAP İzmir Gaziemir Kitap Fuarı, İstanbul Sarıyer Kitap Günleri, İz Kitap Kültürpark Kitap Fuarı, Urla Tasarım Kütüphanesi, Eşme Kilim ve Kültür Festivali, birçok okul ve özel etkinlikler, lansman, söyleşi ve imza günlerinde okurlarla buluşturdum. İZKİTAP’ta her iki kitabımı da imzaladım. Güzel bir ilgi vardı. Stantta bizleri yalnız bırakmayan dost ve arkadaşlarımız başta olmak üzere tüm kitapseverlere çok teşekkür ediyorum. İlk kitabımda olduğu gibi altı arkadaşımla beraber çıkardığımız 2. kitabımın da okuyucularıma ve okuyucularımıza keyifli ve hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

İlk kitabı ‘Pencereden Çıkanlar’da olduğu gibi ikinci kitabını da kendisi için imzalayan yazar ve şair Nuray Çetingöz, Gaziemir’de düzenlenen İzmir Kitap Fuarı’na katılamayan kitapseverleri 11 Kasım’da Balçova Aziz Cafe’de imza ve söyleşi yapacağı son kitabı ‘7 Şair 7 Duygu’nun lansmanı için davet etti.

Yazar ve şair Nuray Çetingöz’ün “7 Şair 7 Duygu” adlı kitapta yer alan 10 şirinden biri:

Masalsız uyuma çocuk                    

Masalsız uyuma çocuk / Masal senin umudun

Çocukluğum birikti aklıma / Hepsi hayaldi oysa

Masal diye anlattılar / Tadı damağımızda kaldı

Şimdi gel de anlat kahramanları kendi olan kız / Masal olmak kolaymış hayallerimin adı masalmış

Çocukluğum birikti aklıma / Aklım masalmış

Masalın adı yokmuş O hep çokmuş / Hepsi gerçek olmuş

Büyüme çabuk / Yavaş

Çocuk olayım ben yine yeniden doğayım / Büyüyeyim dengimle

Bu sefer ben ile Benliğimle / Benlik gönlümde bilen bilsin beni

Sözüm bir dilimde bir kalemimde / Masalsız uyumadı çocuk

Hayal gemisindeki tüm hakikatleri / Zamanı gelince yaşadı

Dilden kaleme dizeye döktü / Derinden sessizce

Başı sonu olmayan bir yer vardı içinde / Hissince …

Fulya OMAÇ- İzmir 

Editör: Manşet Gazetesi