Aysun Arifoğlu Tekin

 

  Yüzü soğuk diye tabir edilir. Beyaz koridorlar içimizi üşütürken, ilaç kokuları da genzimizi yakar.Hastaneler, Allah’ım ihtiyaç etme, eksikliğini de gösterme dediğimiz yerlerdir.

En ufak hastalık halinde koşar, medet umarız ama içindekilerini de pek sevmez her daim şikâyet ederiz. Bu ne yamançelişki böyle değil mi?

 Ya beklentilerimiz çok yüksektir yada gerçekten karşılaştığımız çalışanlar halden anlamaz.

Kurallar, kaideler birçok bahane sıralanır. Hasta olan da ‘ Anlaşılmıyorum. ‘ düşüncesine kapılır.

Hastane koridorların da karşılıklıanlayışsızlığın resmi pek sık aralıklarla çizilir.

Vatandaş ‘ Ben haklıyım, hasta olarak öncelikliyim, hizmet almaya geldim derken; çalışanlarda onlarca insanla uğraşıyoruz, gelenlerin hepsi hasta, hepsi öncelik bekliyor diyerek kendilerini savunurlar.

 

Karşılıklı, zaman zaman fiziksel şiddete varan gerginlikler uzar gider.  Bu rahatsız edici haberler, bazen gazetelerin manşet sayfalarından duyurulur.

Acaba bunun asıl kaynağında ne vardır. Sorgulamakgerekir, ne dersiniz?

Hastanelerdeyaşanan iletişimkazalarınınönlenmesi için gerekli önlemler alınmaz, gerekli ehemmiyet de verilmez. İnsan hayatı bir işe dönüşüp metalaşırken, can havliyle medet uman hasta ve yakınında dabüyük öfke patlamaları oluşur. Velhasıl karşılıklı iletişim eksikliği üzücü olaylara vesile olur.

Bu mihenkte, yöneticilerin bu konuya eğilmeleri ve farkındalık oluşturmaları noktasında çalışmalar yapmaları,bu tür olayların yaşanma sıklığını azaltabilir.

Çalışanların toplum yapısını, toplumunhassas noktalarını öğrenmeleri, davranış noktasında daha titizdavranmaları hususunda eğitimler düzenlenebilir. Hastaların öfkesinin belki kişilere değil, sisteme karşı olduğu konusunda yapılan telkinler, çalışanlarınolaylara daha soğukkanlı yaklaşmalarını sağlayabilir.

Halkın nabzını tutan diziler, filimler, olumlu ya da olumsuz sağlık haberlerinin de süzgeçten geçirilip öyle yayınlanması, sağlık çalışanlarına karşı oluşturulan olumsuz tepkinin ve itibarsızlaştırma hareketinin önüne geçilebilir.

Böylece iletişim kazalarının en azında sayısının azaltılması ya daha hafif atlatılabilmesi sağlanabilir. Çalışan ya da hizmet alan herkes saygıyı ve kıymet görmeyi hak eder.