Konuşmasında sıkı para politikasının olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını vurgulayan Karahan, Mart ve Nisan aylarında piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı Merkez Bankası’nın zamanında ve etkili müdahalelerde bulunduğunu söyledi. “Enflasyonda düşüş trendinin başladığına dair sinyaller alıyoruz. Politika duruşumuz net ve kararlıdır” dedi.

Küresel Belirsizlik ve İç Talep Vurgusu

Küresel ticaretteki belirsizliklerin sürdüğünü belirten Karahan, iç talebin öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini ve bu durumun enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Talep koşullarının enflasyon üzerindeki düşürücü etkisinin zayıfladığını belirten Karahan, 2025’te cari açığın milli gelire oranının ise geçmiş ortalamaların altında kalacağını öngördüklerini açıkladı.

Kur ve Emtia Fiyatları Etkisi Sınırlı

Kur etkisinin geçmiş yıllara göre daha sınırlı olduğunu ifade eden Karahan, emtia fiyatlarındaki düşüşün ise dezenflasyon sürecine destek olmasını beklediklerini söyledi. Zirai don olaylarının tüketici sepetine etkisinin yüzde 1,5 civarında kaldığını da ekledi.

Finansal Piyasalarda Oynaklık Azaldı

Alınan önlemler sayesinde finansal piyasalarda oynaklığın azaldığını ve dövize yönelimin sınırlı kaldığını belirten Karahan, rezerv birikiminin desteklenmeye devam edeceğini vurguladı.

Başkanın Villasına Belediye İşçisi İddiası
Başkanın Villasına Belediye İşçisi İddiası
İçeriği Görüntüle

Enflasyonda Orta Vadeli Hedef: Yüzde 8

TCMB’nin orta vadeli hedeflerinde herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyen Karahan, 2024 sonu için yüzde 24, 2025 için yine yüzde 24, 2026 için yüzde 12 ve 2027 için yüzde 8 enflasyon tahminlerinin korunduğunu aktardı. “Politika tepkimiz, riskleri dengelemeyi hedefliyor. Belirsizlikler devam etse de ihtiyatlı duruşumuzu sürdüreceğiz” dedi.