PKK’nın açıklamasında, sürecin Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025 tarihli çağrısıyla başladığına ve bu doğrultuda kongrede alınan kararlarla örgütün tarihsel misyonunun tamamlandığına dikkat çekildi. Açıklamada, “PKK adıyla yürütülen tüm faaliyetler sonlandırılmıştır. Silahlı mücadele yöntemi terk edilmiştir” denildi.

Memurluk Alımlarında 35 Yaş Sınırı Getiriliyor
Memurluk Alımlarında 35 Yaş Sınırı Getiriliyor
İçeriği Görüntüle

Yeni Bir Sayfa Çağrısı: TBMM ve Toplumun Tüm Kesimlerine Mesaj

Sonuç bildirgesinde dikkat çeken bir diğer unsur ise Türk-Kürt ilişkilerinin yeniden yapılandırılması yönünde yapılan çağrı oldu. TBMM’ye tarihi bir sorumluluk düştüğünün belirtildiği açıklamada, tüm siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, inanç gruplarına, akademisyenlere ve kanaat önderlerine barış ve demokratik çözüm sürecine katkı sunmaları çağrısı yapıldı.

Süreç Nasıl Gelişti?

PKK’nın silah bırakma süreci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te yaptığı çağrıyla siyasi gündeme girdi. Bahçeli, terörist başı Öcalan’ın çağrısıyla örgütün feshedilmesi gerektiğini belirtmişti. Ardından DEM Parti, Adalet Bakanlığı’na başvurarak Öcalan ile görüşme talep etti. İlk görüşme 28 Aralık’ta gerçekleşti, ikinci görüşme ise 22 Ocak 2025’te yapıldı.

Görüşmelerin ardından DEM Parti heyeti Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde de temaslarda bulundu. Sürecin sonunda Öcalan, “Silah bırakma çağrısı yapıyorum ve bu çağrının sorumluluğunu üstleniyorum” mesajını verdi. 12 Mayıs’ta da PKK, 12. Kongresi sonucunda kendisini feshettiğini ilan etti.