Hayatı doğru yaşamanın formülü nedir sizce?

Bence farkındalık oluşturarak yaşamaktır. Farkındalık nedir derseniz; düşünme ve iç gözlem yoluyla kendinizi nesnel olarak görme yeteneğidir. Kişinin kendisi hakkında tam bir tarafsızlık elde etmesi mümkün olmasa kendini yine de fark etmesi mümkündür.

Kendi yaşamında farkındalık oluşturmuş bir kişi, kendine özgü doğru yolu bulur. Ben bu hayatta herkesin kendine ait doğru bir yolu olduğuna inanıyorum. Sebebi ise herkesin kendine ait sorunları, kendine has bir yaşamı vardır. Aile ortamımız düşünce ve davranışlarımız hepsi birbirinden farklı ve özeldir. Bunların hepsi ise bizim yaşamımızı oluşturur. Bizim yapmamız gereken şey ise hayatımızdakilerin ve kendimizin farkına varmak. Eğer bunu yapabilirsek, kendi doğru yolumuza bir adım yaklaşmış oluruz.

Mesela, üniversite sınavına yönelik bir yorum yapalım. Şu ana kadar ne yapması gerektiğinin farkına varamayan ve belki de hayatını değiştirecek olan bu sınava çalışmamış olan öğrenciler, eminim ki pişman olacaklardır. Tabii üniversite son çıkış yolumuz değil. Farklı yollarımız var elbette, fakat çoğumuz böyle düşünmüyor olabilir. Çoğumuz farkında bile değiliz.

‘Düşüncelerimizin ne kadar güçlü olduğunun farkına varırsanız, bir daha aklınızdan negatif düşünceler geçirmezdiniz’ der Peace Pilgirm. Düşünce farkındalığı kendimizi yeniden inşa etme niyetiyle başlar. Kendimizi yani düşüncelerimizi fark etmek, kapasitemizi fark etmek…

Bunların hepsinin sonu farkındalık kavramına çıkıyor. En başından farkında olarak ve en azından biraz çabalayarak buraya gelmiş olsaydı öğrenci, bundan pişman olmazdı. En azından ‘Çabaladım’ diyebilirdi.

             Umuyorum ki hepimiz önce kendimizin ardından da hayatımızın farkına varırız, çünkü hayat farkında olmadan yaşanmaz. “Yaşamak” insana sunulan en değerli ve kıymetli durumdur. Hayatı yaşarken amaçlarımız yanında yaşanılan anın tadının, değişiklikleri fark ederek, duygulanımlarımızın, düşüncelerimizin farkında olarak yaşamak hayatı anlamlı kılmaktır.