Haftasonu Yalova merkez ve doğu yakasında bulunan ilçe ve beldelerde aşırı yağışlar nedeniyle birçok işyerinin bodrum ve zemin katlarıyla, birçok serada büyük ölçüde maddi zararlarla sonuçlanan su baskınları yaşandı.
Bizleri tek teselli eden, bu su baskınlarında bir can kaybı ve yaralanmanın yaşanmamış olması.
23 yıldır Yalova’da gazetecilik yapan, her ilçe, belde, köy ve hatta mahalleri çok iyi bilen bir gazeteci olarak,seçilmiş, atanmış, esnaf ve seracılık yapanlara;‘Yalova’nın doğusunda da, batısında da, 2 yılda 3 yılda böylesi yağışlar karşısında defalarca su baskınları yaşandı, hiç migörmediniz? Hiç mi böylesi bir durumu yaşamadınız?’ diye sormak istiyorum.
Bu tür su baskınları ve deprem gibi doğal afetleri nedense millet olarak çok çabuk unutuyoruz. ‘Bugün ben bu felaketi yaşadım, yarın bir başkası yaşamasın’demiyoruz.
3-5 yıl içinde bu tür büyük maddi kayıplarla sonuçlanan su baskınlarından, gördüğüm kadarıyla ne belediyelerin, ne kentin seçilmiş ve atanmışlarının, ne Kara yolarının, ne Devlet Su işlerinin, ne de su baskınlarını defalarca yaşayan esnafın ve seracılık yapanların bir tedbir almadığını üzülerek görüyoruz.
Yaşananlar karşısında sadece söylenen şey, ‘Her şey Allah’tandır’ sözüyle, hem kendimizi, hem de haşa Allah’ı kandırıyoruz.
Yüce rabbimiz hepimize, akıl vermiş. Yapılması gerekenleri yapmayıp, yaşananlara kılıf uydurmak bir Müslüman’a yakışmayan bir davranış değilmidir?
‘Sn. Belediye başkanlarım. Sizin belediye mücavir alanı içinde kalan yağmur sularını taşıyan ana artellerde olağan dışı yağışlarda altyapınız yağmur sularını taşıyabiliyor mu? Bu konuda elinizde bir veri var mı? Riskli noktalar belirlinmiş mi? Yağmur sularını taşıyan artellerin temizliğine ne kadar önem veriliyor?
Karayolları yetkilileri, tamamladığınız bir karayolu, üst geçit ve kavşak çalışmalarının ardından, üst yapıyla beraber, böylesi yağışlarda yağmur suyu altyapısını da projelendirip sağlıklı bir alt yapıyla beraber projeyi tamamlata biliyor musunuz?
Devlet Su işleri yetkilileri, dere yataklarına yakın işyerleri ve meskenlerin su baskınlarına uğramaması için ne tür yaptırım ve tedbirler alıyor ve uyguluyorsunuz?
Seracılık yapan üretici kardeşim, 5 yıl da bir mutlaka başına gelebilecek bu su baskınındanen az zararla çıkmak için tarım sigortası yaptırdın mı.?
Esnaf kardeşim, adı üstünde bodrum kat denilen yerlerde, hala beyaz eşyalarını, gıda maddelerini, kırtasiye ürünlerini depolayıp, sigorta yaptırmıyorsan, suçu birilerine atıp bu düşüncesizliğin neticesine isyan ediyor musun?
Umarım bu son yaşanan su baskını hepimize ders olur. Etkili ve yetkili kişiler şu mübarek Ramazan ayında ellerini vicdanlarına koyarak, ‘Benim şu noktada bir sorumluluğum ve görevim var’ deyip, olabilecekler karşında gerçek anlamda tedbirler almaya yönelik çalışmalar içine girmelerini bekliyorum.
Böylesi bir girişim dahi vicdanen yapılması gereken önemli bir görevdir…