Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2022  Ocak ayı verilerini açıkladı. Geçmiş veriler ile değerlendirme yaparsak; Çiftlikköy ilçemizde 2010 yılında 26.769 kişi yaşarken, 2015 yılında ise bu sayı 34.094’e, 2018 yılında 36.895’e, 2020’de 41.882’e 2021’de ise 44.808  ve 2022 yılında ise 48.368’e yükselmiştir. Bir başka ifadeyle son 10 yıl içerisinde Çiftlikköy’de nüfus neredeyse iki  kat artmıştır.

Yukarıdaki veriler bize 2022 yılı sonunda 50 binin üzerinde ilçe olacağımızı net olarak gösteriyor.  Gerek 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanunu, gerek 5393 sayılı Belediye kanununda 50,00’ i geçen nüfusa sahip ilçelerle ilgili pek çok parametre değişmektedir. Burada Çiftlikköy ilçemizin 2024 yerel seçimlerinde bir üst kategoride olacağını net olarak söyleyebilirim. Sadece belediye meclis üyeliklerinin sayısının 15’den 25’e çıkması değil, il genel meclisi üye sayısı da 3’den 4 ‘e çıkacak. Yalova ilimiz için “Bütünşehir uygulaması” kapsamında pilot illerin içerisinde olacağı şeklinde değişik söylentiler olsa da durum netlik kazanmış değil. Resmi açıklama olmadan da mevcut haliyle değerlendireceğiz elbette.

Bir nüfus artışı ve bu artışa orantılı olarak yaşamın tüm parametrelerinde üst ligde olmanın getirdiği planlama ve öngörü ile inanıyorum ki Çiftlikköy ilimizin lokomotifi olacaktır. Bu büyüme beraberinde eğitimden sağlığa, ulaşımdan kentleşmeye pek çok alanda köklü adımların da atılmasını gerektirecek. OSB’ler ile Çiftlikköy kısa zamanda ciddi parametre değişikliği ile muhatap olacaktır.

Hızlı nüfus artışının getirebileceği problemleri  herkesin kendi alanında iyi planlaması ile öngörerek avantaja dönüştürmesi mümkün. Yoksa problemlerin arkasına takılarak bu büyümeyi avantaja dönüştüremeyiz. Burada öncelikle iyi bir yol haritasının çıkartılması gerekiyor. OSB’ler hızlı şekilde fabrikaların yapımına  devam ederken burada çalışacak olan personel ve ailelerinin taleplerine cevap verilebildiği ölçüde planlı büyüme elde edilebilir. Normal şartlarda birkaç yılda ilçemizin özellikle yapılan konut sayısındaki artışı net olarak görebiliyorum. 50 yıla yakın ilçede ikamet eden bir hemşehriniz olarak diyebilirim ki 10 yılda ilçemizin nüfus artışında  geldiği nokta gelecek 3- 5 senede aynı katsayıya ulaşacağını öngörmek zor değil.

Özetle buna hazır mıyız sorusunu önce kendime soruyorum ve kamuoyunun da dikkatine sunuyorum. Sadece kamunun değil, her meslek grubunun, STK’ların  konu üzerinde iyi planlama yapıp, hatta konunun muhatapları ile öncelikle istişare mekanizması ile sonrasında kurumsal olarak işbirliği içerisinde daha hızlı adımların atılmasının gerektiği zaman dilimindeyiz. Daha fazla sınıf, daha fazla okul, daha fazla mesleki eğitim işbirliği, daha fazla değişik alanlarda OSB’lerin ihtiyacı olan meslek edindirme kursları, enerji, altyapı, su  ve aklımıza gelen her alanda daha üst ligin getireceği talepleri yerine getirmek gerekecek.

Çiftlikköy belediyemiz mevcuttaki nüfus artışını öngörerek ciddi altyapı ve özellikle su yatırımını yaptı, yapmaya da devam ediyor. Burada belediye başkanımız Ali Murat Silpagar  ve ekibine özellikle su altyapısı konusundaki özverili çalışmaları için kutluyorum. Asbestli su borularından ilçemizi kurtardı. Üst ölçekte çalışmalarını sürdürüyor. Kurumsal olarak da belediyemiz bu büyümeye hazır.

Çiftlikköy ilçemiz kısa süredeki büyümeye adapte olup buna göre atılacak adımlarda kamuya ve özel sektöre düşen çalışmaların uyumla birleştirilmesi ve bu birleştirmeden ortaya çıkacak eşgüdümlü çalışmanın  sonuçlarının  kamuoyu ile her safhanın  paylaşılması ilçeye katkısı daha fazla olacaktır.

Aslında konuya sadece Çiftlikköy perspektifi ile bakmak yanlış olur. Büyük ölçekte, Yalova ölçeği ile bakılmalıdır. Çünkü il merkezine çok yakın oluşumuz, özellikle kamusal yönünün karar alma mekanizması ile de ile bağımlı oluşu ve devlet geleneği ortak çalışmayı  zorunlu kılıyor.

Nelere ihtiyaç var, hangi yatırımların yapılması gerekir, eksik yada yetersiz unsurlar nelerdir sorusundan çok , iki kat büyüyecek olan Çiftlikköy’ün nasıl planlanması gerektiği üzerine odaklanılmalıdır.

Örneğin, iki kat büyümenin getireceği talepler ve bu taleplerin karşılanmasında iş takvimleri neler olacak sorusunun cevapları bir masa etrafında toplanacak tarafları ile ortaya çıkacaktır. Herkes kendi bakış açısı ile ortaya koyacağı planlamaların birleştirilmesi ile inanıyorum ki geleceğe dönük iyi bir iş programı çıkacaktır. Sonrasında da bu iş planı doğrultusunda herkes kendi alanındaki çalışmaları yapacaktır. İyi bir orkestra ile ben inanıyorum ki problemleri asgari düzeye inmiş çağdaş bir ilçe Çiftlikköy, Yalova ilimizin de çözüm merkezi olacaktır.

Bir köşe yazısına sığabilecek bir konu değil elbette…

18 yıldır köşe yazılarım ile ilçemiz için, ilimiz için, ülkemiz için bir  vatandaş olarak düşüncelerimi paylaşıyorum. Sade bir vatandaş olarak da katkıda bulunmayı hedefliyorum. Bu yazımda kollektif hareket edildiği ölçüde  Çiftlikköy ilçemizin büyümeden dolayı ortaya çıkabilecek problemlerinin  en aza indirilebileceği, bu kolektif yaklaşımın da daha fazla gösterilmesi gereken zaman diliminde olduğumuzu ifade ediyorum.

2023 ‘e Doğru Çiftlikköy’’ adı ile sektör ve paydaşların buluştuğu çalıştaylar zinciri ile mevcut durumun ve gelecekte olası taleplerin tespit sonucu geleceği yönlendirecek yol haritası  makro düzeyde hedeflenerek sonuçlar alınabilir...

Siz ne dersiniz?