Suriye'de 8 Aralık'ta Esad'ın yönetiminin sona ermesiyle birlikte Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, başkent Şam'ı ele geçirdi. Esad'ın Rusya'ya siyasi sığınma talep ederek ailesiyle birlikte Moskova'ya gitmesinin ardından dünya liderlerinden açıklamalar gelmeye başladı.
AB: Esad Diktatörlüğü Sona Erdi
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Esad diktatörlüğü çöktü, ancak bu değişim fırsatlar sunarken riskleri de beraberinde getiriyor. Avrupa, Suriye'nin yeniden inşasında destek vermeye hazır" dedi.
İngiltere: Suriye Halkının Çektiği Acılara Son
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Esad'ın gidişini memnuniyetle karşıladıklarını, ancak şimdi barış ve siyasi çözüm için odaklanmaları gerektiğini vurguladı.
Ukrayna: Putin'e Güvenen Diktatörler Hep Düşer
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiha, "Putin'e güvenen diktatörler her zaman başarısız olur" diyerek Esad'ın düşüşünü değerlendirdi.
Almanya: Kanun ve Düzen Yeniden Sağlanmalı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Esad yönetiminin sona ermesinin iyi haber olduğunu, ancak şimdi Suriye'de kanun ve düzenin yeniden sağlanması gerektiğini belirtti.
Yunanistan: Barış Bir An Evvel Tesisi Edilmeli
Yunanistan, Suriye'de barışın hızla sağlanması ve demokratik bir hükümete geçiş yapılması gerektiğini ifade etti.
Katar ve Mısır: Suriye'nin Birliği ve Egemenliği Önemli
Katar, tüm taraflara diyalog çağrısı yaparken, Mısır, Suriye'nin bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Irak: Suriye'nin Bağımsızlığı ve Güvenliği Öncelikli
Irak, Suriye'nin güvenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini belirtti.
Filistin: Suriye Halkının İradesine Saygı
Filistin, Suriye halkının iradesine saygı gösterdiklerini ve bu sürecin yanında olduklarını bildirdi.