TÜİK verilerine göre, 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatlarında %51,26, yurt içi üretici fiyatlarında (Yİ-ÜFE) ise %35,23 artış gerçekleşti.

Mart ayında, geçen yılın aralık ayına göre TÜFE %10,06 yükselirken, Yİ-ÜFE ise %7,23 oranında arttı. Üretici enflasyonu yıllık bazda %23,5 olarak kaydedilirken, önceki aya kıyasla %1,88’lik bir artış gösterdi.

Sanayi Sektörlerinde Fiyat Artışları Devam Ediyor

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Yeni KBB Uzmanı Atandı
Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Yeni KBB Uzmanı Atandı
İçeriği Görüntüle

Sanayinin dört ana sektöründe yıllık fiyat değişimleri şu şekilde oldu:

  • Madencilik ve taş ocakçılığı: %30,89 artış

  • İmalat sektörü: %23,14 artış

  • Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı: %21,15 artış

  • Su temini: %58,02 artış

Ana sanayi gruplarındaki fiyat değişimlerine bakıldığında ise ara malı fiyatlarında %19,78, dayanıklı tüketim mallarında %32,91, dayanıksız tüketim mallarında %30,89 ve sermaye mallarında %23,14 oranında yükseliş görüldü.

Aylık bazda ise madencilik sektöründe %1,52, imalat sektöründe %2,12 ve su temininde %2,92’lik bir fiyat artışı yaşanırken, elektrik ve gaz üretimi sektöründe %0,87 oranında düşüş gerçekleşti.

Enflasyon Yavaşlama Eğiliminde

Mart ayı enflasyon verileri, yıllık enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu gösterirken, uzmanlar önümüzdeki aylarda enflasyonun seyrinin ekonomik politikalar ve küresel gelişmelere bağlı olarak değişebileceğini belirtiyor