Rusya Ukrayna’da insanlık suçu işlemeye devam ediyor…

7. gününde ekranlarda gördüğümüz adeta savaş suçu işleyen Rusya, her yönüyle yalnızlaşmaya doğru gidiyor. Ekonomik yaptırımlar karşısında Putin gelecekte daha da köşeye sıkışacak. Rusya’nın başından beri Ukrayna’da yürüttüğü hiçbir adımın kabul edilebilir tarafı yok.

BM Güvenlik Konseyinde Rusya’nın vetosu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözünün ne denli doğru olduğunu bir kez daha gösterdi. Tüm dünya Ukrayna’nın yanında iken, adeta işgal eden ve çocukların üzerine bomba yağdıran, savaş suçlusu Rusya durmaksızın tüm ülkede savaşı genişletti.

Burada Rusya’nın köşeye sıkışması ile nükleer tehditte bulunması adeta problem boyut değiştirdi. Günlerdir ekranlarda şehirlerin ve sivil halkın üzerine bomba yağdıran Rusya ve bu güce karşı ülkesini savunma derdinde olan Ukrayna’lıların direnişini izlemekteyiz.

İşgalin 7. gününde bence Rusya her gün köşeye sıkışıyor. Vermiş olduğu kayıplar ve ekonomik darboğazı Rusya topraklarında ciddi şekilde hissediyor. Ukrayna vatandaşlarının ülkeleri için dimdik duruşlarını ve düşmanlarına karşı cesaretli iradelerini tüm dünya takdir ediyor. Bence süreci belirleyecek olan irade de bu olacak.

AB, NATO, BM gibi kuruluşlar ile ABD maalesef dünyanın vicdanında sınavlarını veremediler.

Tüm dünya her yönüyle işgalci Rusya’yı durdurmakta geç kaldı. Burada Türkiye denge politikası ile her zaman en güçlü ülke durumunda. Karadeniz’de de bölge ülkeleri ile enerji ve ekonomik iş birlikleri ile her zaman barışçıl yanı ağır basmıştır. NATO ülkesi olan Türkiye savaşın genişlememesi için ve barışın sağlanmasında ciddi çabalarını görüyoruz. Arabulucu olarak da muhtemelen Türkiye masada yerini alacak.

Bombaların şehirlerin karanlığında yaydığı ışık gölgesinde insanlık adına da utanç verici durum ile karşı karşıyayız. 2022 dünyasında ekranlardan izlediğimiz bu durum kabul edilebilir değil. Rusya’nın işgalci yaklaşımı karşısında adeta 2. dünya savaşı günleri hatırlanıyor. Eski doğu blokunda yer alan ülkelerin de Ukrayna’ya direkt silah yardımında bulunmaları kendilerine yönelik tehdidinin bilinci içerisinde olduklarını gösteriyor.

Bence Rusya Ukrayna topraklarının iç bölgelerinde halkın ciddi direnişi ile karşılaşacak ve bence koordinasyon ve bağlantısını kaybedecek işgalci Rus güçlerinin başarısızlık göstereceğini düşünüyorum. Diğer yönden de malzeme ve lojistik ikmali güçleşecek olan Rus ordusu için her geçen gün zararın boyutu artacaktır. Rus uçaklarına hava sahalarını kapatan ülke sayısının artması ile ekonomik olarak köşeye sıkışacağını öngörmek zor değil. Dünya kamuoyu Rusya’yı yalnızlaştırırken bence Rusya durmak ve masada kalıcı sonuçları getirecek kararları almak zorunda kalacak. Yeter ki nükleer güç kullanılmasın. O zaman neler olabileceğini düşünmek bile istemiyorum. Silah tüccarlarının gölgesinde her zaman düşman üretmek ve bu düşmana karşı kendinizi koruyacağınız silah gereksinimini her ülkeye dikte eden ve vahşi yaklaşımın da bu konudaki etkisini de dikkatlerinize sunuyorum. Elbette enerji koridoru karar alıcıların da her zaman ajandasında olacak. Kazanan taraf barış olsun, insanlık olsun.