Yaman, kurbanlıkların hem yerel hayvancılık işletmelerinden hem de belediyelerce kurulan geçici kurbanlık hayvan pazarlarından temin edilebileceğini belirtti. Kurban kesimlerinin, yalnızca komisyon tarafından izin verilen yaklaşık 160 geçici kesim noktasında yapılabileceğini ifade eden Yaman, vatandaşlara belgeli ve sağlıklı hayvan alımı konusunda uyarılarda bulundu.
"Hayvan Belgelerini Kontrol Etmeden Almayın"
İl Müdürü Yaman, kurbanlık hayvan alacak vatandaşların mutlaka hayvanların kulak küpesi, pasaportu ya da veteriner sağlık raporlarını kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca “TarımCebimde” mobil uygulaması üzerinden hayvan bilgilerine kolaylıkla erişilebileceğini hatırlattı.
Gebe ve Damızlık Dişilere Kesim Yasağı
Sürdürülebilir hayvancılık vurgusu yapan Yaman, damızlık niteliği taşıyan gebe dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin yasak olduğunu, yalnızca veteriner hekim raporu ile “damızlık değeri yoktur” ifadesi bulunan dişi hayvanların kesilebileceğini bildirdi.
Etlerin Muhafazasında Hijyen Kurallarına Dikkat
Kesilen etlerin bozulmaması için doğru şekilde soğutulması gerektiğini hatırlatan Yaman, kurban etlerinin önce serin bir ortamda dinlendirilmesi, ardından buzdolabına alınması gerektiğini ifade etti. Derin dondurucuda -18°C’de saklanan etlerin daha uzun süre dayanabileceğini söyledi.
Çevre ve Halk Sağlığına Dikkat!
Kurban kesiminden kaynaklanan atıkların gelişi güzel çevreye atılmasının hem sağlık hem de çevre açısından ciddi sorunlara yol açacağını belirten Yaman, kesim sonrası hayvan küpesi ve pasaportlarının da en geç 7 gün içinde Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
Yaman, “Kurbanlarımızın sağlık ve hijyen kurallarına uygun şekilde kesilmesi; hem toplum sağlığı hem de çevre açısından büyük önem taşıyor. Tüm vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum” ifadelerini kullandı.