Altınova Belediye Meclisi’nin 7 Ocak 2026 tarihli toplantısında, Bursa Caddesi yol yenileme ve düzenleme çalışmaları için İller Bankası A.Ş.’den 50 milyon TL kredi kullanılması yönündeki teklif görüşüldü. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyeleri, söz konusu maddeye ret oyu verdi. Kararın gerekçeleri, CHP Altınova İlçe Başkanı Ali Kangal tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.
Açıklamaya göre, yaklaşık 70 milyon TL maliyetli olduğu belirtilen proje için 50 milyon TL’sinin krediyle karşılanması planlanıyor. Kredi süresinin 3 yıl ile 15 yıl arasında değişebileceği ifade edilirken, sürenin net olarak belirlenmeyip Belediye Başkanına yetki verilmesi eleştiri konusu oldu.
Kredi kapsamında oluşacak anapara, faiz ve diğer tüm giderlerin, belediyenin İller Bankası ve Hazine paylarından %100’e kadar kesinti yapılarak karşılanabileceği belirtildi. Ayrıca borcun ödenememesi halinde, krediyle yapılan tesislerin ve belediyeye ait bazı taşınmazların ipotek ve rehin kapsamına alınabileceği vurgulandı.
CHP Grubu, karşı oy gerekçelerini şu başlıklar altında topladı:
Bursa Caddesi’nin acil bir yenileme ihtiyacı olmadığı, ilçede daha öncelikli yol ve altyapı sorunlarının bulunduğu,
Yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının aynı sistemde toplanmasının ciddi taşkın ve arıtma sorunlarına yol açtığı, bunun ilçenin en önemli altyapı problemi olduğu,
15 yıla varan borçlanmanın gelecek dönem belediye yönetimlerini ve Altınova halkını uzun vadeli bir yük altına sokacağı,
Belediye gelirlerinin %100’e kadar kesilebilme riskinin mali yapıyı zora sokacağı,
Küresel iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarına yönelik yatırımların öncelikli olması gerektiği,
Ekonomik koşulların zorlaştığı bir dönemde bu ölçekte borçlanmanın popülist bir anlayışla yapıldığı.
CHP Altınova İlçe Başkanı Ali Kangal, belediye kaynaklarının daha verimli ve öncelikli alanlara yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu nedenlerle Cumhuriyet Halk Partisi Altınova Belediye Meclis Grubu olarak söz konusu kredi kullanımına ret oyu verdik” dedi.
#Altınova #CHP #BelediyeMeclisi #50MilyonTL #İllerBankası #BursaCaddesi #Altyapı #KrediTartışması #YerelYönetim #AliKangal



