Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Harı Bülbül Azerbaycan Vizyon Tiyatro Derneği işbirliğiyle düzenlenen programın açılışı, İstanbul’daki Güzel İşler Fabrikası’nda yapıldı. Etkinlik, Azerbaycan’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtarak Türk dünyasının derin bağlarını sanatsal bir perspektiften vurguladı.
Açılışta konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, Karabağ’ın Türk dünyasının kalbinde özel bir yere sahip olduğunu ve Azerbaycan’ın haklı davasını savunmak için Türk dünyasında güçlü bağların kurulduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ve Azerbaycan’ın bir millet, iki devlet anlayışıyla her zaman dayanışma içinde olduğunu ifade etti.
Program kapsamında "Karabağ'ın tarihi, dokuma sanatından günümüz sanat sahnesine uzanan yolculuğu" konulu söyleşiler yapıldı. Azerbaycanlı halı sanatçısı Elnara Rasulova, Karabağ halılarının özelliklerini ve hikayelerini anlatırken, geleneksel kumaş koleksiyoneri Fuad Cebrayılov da Azerbaycan’ın geleneksel kadın kıyafetlerinin tarihini paylaştı.
Azerbaycan ve Türk mutfağının eşsiz lezzetleri de etkinlikte yer aldı. "Karabağ'dan İstanbul’a Halı Sergisi" ise Karabağ’ın zengin kültürünü İstanbul’a taşıdı ve 1 Ocak’a kadar sanatseverlerle buluşacak. Sergide antik Karabağ halıları ve özel tasarımlar yer aldı.
Hatice Akıncı Yılmaz, sergiye dair yaptığı açıklamada, Karabağ’ın bağımsızlık savaşının izlerini bazı halılarda görmek mümkün olduğunu belirterek, bu sanat eserlerinin Türk-Azerbaycan kardeşliğini pekiştirdiğini vurguladı.