Yalova İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki sahra hastanesi çadırları, olası afet ve acil durumlara karşı hazır durumda tutulması amacıyla yeniden kuruldu. İki gün süren çalışmalarda bakım ve kontroller gerçekleştirilirken, UMKE gönüllüsü sağlık personeline de uygulamalı eğitim imkânı sağlandı.

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi bünyesinde görev yapan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından sahra hastanesinin kurulum çalışmaları gerçekleştirildi.

Çalışmanın amacı; sahra hastanesi çadırlarının rutin bakım, onarım ve kontrollerini yapmak, olası afet ve acil durumlarda kullanılabilecek durumda tutulmasını sağlamak ve UMKE gönüllüsü sağlık personelinin sahra hastanesinin kurulumu ile işleyişi konusunda uygulamalı deneyim kazanmasına katkı sunmak oldu.

Kurulum çalışmalarını Yalova İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Musa Karabulut ve Başkan Yardımcısı Mustafa Kandemir yerinde inceledi.

Sahada yürütülen çalışmalar hakkında UMKE ekiplerinden bilgi alan İl Sağlık Müdürü Kaşıkcı, görev yapan sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

592 metrekarelik alan, 680 metrekareye çıkarılacak
Mevcut durumda 592 metrekare kullanım alanına sahip olan sahra hastanesinin, önümüzdeki aylarda yapılacak ilavelerle 680 metrekareye çıkarılması planlanıyor.
Sahra hastanesinde;
- Giriş ve triyaj alanı,
- Acil muayene alanı,
- Kırmızı, sarı ve yeşil alanlar,
- Müşahede alanları,
- Yataklı servis,
- Eczane,
- Laboratuvar,
- Tıbbi görüntüleme birimi,
- Yoğun bakım ünitesi,
- Ameliyathane
gibi sağlık hizmetlerinin sunulmasına yönelik bölümler bulunuyor.
1-2 saatte kurulabilecek
Sahra hastanesinin, 50 kişilik UMKE personelinin koordineli çalışmasıyla 1-2 saat içerisinde kurulabilecek kapasiteye sahip olduğu belirtildi.
Gerekli tıbbi donanım ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından ise sahra hastanesinin 12-18 saat içerisinde tam kapasiteyle hizmet verebilecek altyapıya sahip olduğu ifade edildi.
Gerçekleştirilen çalışmalarla yalnızca ekipmanların bakım ve kontrolleri yapılmadı. Özellikle yeni UMKE gönüllülerinin sahra hastanesinin kurulumu, alanların işlevsel şekilde düzenlenmesi, birimler arasındaki koordinasyon ve ekip çalışması konusunda sahada deneyim kazanması sağlandı.
Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, afet ve acil durumlarda sağlık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla sahra hastanesi ve diğer afet sağlık hizmetleri kapasitesinin düzenli olarak kontrol edilerek her an kullanıma hazır tutulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.



