Akıllı şehirlere – Akıllı Yaşam – Akıllı OSB sadece dijitalleşmek ya da teknolojileşmek değildir! Akıllı OSB sürecini, Akıllı Şehirler – Akıllı Yaşam sürecinden tamamen ayrı yönetemeyiz. Akıllı Şehir kompleks bir kavram olup yapısal olarak ele alınması ihtiyacı bulunmaktadır. Farklı Akıllı Şehir tanımları olduğu gibi Akıllı Şehir kavramının yapısına ilişkin olarak standart, olgunluk değerlendirme modeli, endeks ve mimari çalışmalarında farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar arasında Avrupa Parlamentosu tarafından kullanılan yapıda 6 temel bileşen yer almaktadır. Bu Bileşenler; Akıllı Ekonomi, Akıllı İnsan, Akıllı Yönetişim, Akıllı Yaşam, Akıllı Hareketlilik ve Akıllı Çevredir.

Akıllı Şehirler özelinde, iyi bir yaşam kalitesi sunmak, çevre ve insan için doğru kararlar vermek, daha yaşanabilir bir gelecek için dijital ve hızlı çözümler, daha düşük maliyetli işler yapma hedeflerimizi, kentleşmeyi yönlendiren ve bir şehir için olmazsa olmaz olan Akıllı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) için de gerçekleştirmeliyiz. Görüldüğü üzere akıllı şehir-Akıllı OSB kavramı çok geniş ve bu kavramı hayata geçirmek için anlaşılabilir bir tanımlama ve kolayca uygulanabilir bir yöntem gerekli. İki tane temel noktamız var:

1- yeni kurulacak OSB ler 

2- Kurulmuş OSB ler Geçmişte yaptığımız hataları telafi etmek yolu ile onları iyileştirmekten geçer.

Yeni kurulacaklar için ayrı bir yol haritamız olmalı. Kurulmuş olanlar içinde ayrı bir yol haritamız olmalı. Türkiye’de her ilimizde OSB olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı onaylı 325 OSB bulunmaktadır. Bu "Organize Sanayi Bölgeleri ni yeni kurulmakta/kurulacak olanlarla birlikte Akıllı Organize Sanayi Bölgeleri hedefi düşünürsek, sistemli bir şekilde yapılan/yapılacak planlama da etkili adımlar atılabilmesi için Organize Sanayi Bölgeleri'ni karma ve ihtisas olarak ayırıp değerlendirmek gerekmektedir.

Bu mevcut 325 OSB'nin 42'si İhtisas geriye kalan 283 OSB karma / karma-ihtisastır. Kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgeleri'nin net sayısını vermek doğru olmamakla beraber, genelde yıllık hedef 3-5 arasında değişmektedir.

Akıllı Şehirler yapılanmaları tarafından baktığımız zaman ise Akıllı Şehirler için gerçekleşebilir 16 başlık olan ‘Akıllı İnsan, İletişim Teknolojileri, Akıllı Çevre, Coğrafi Bilgi  Sistemleri, Bilgi Teknolojileri, Akıllı Mekan yönetimi, Bilgi Güvenliği, Akıllı Ulaşım, Afet ve Acil Durum Yönetimi, Akıllı Enerji, Akıllı Yönetişim, Akıllı Ekonomi, Akıllı Yapılar, Akıllı Güvenlik, Akıllı Sağlık, Akıllı Alt Yapı' başlıklarının bir çoğunun Akıllı OSB (Organize Sanayi Bölgeleri) için de gerçekleşebilir olduğunu da görebiliriz.

Her şey doğru veri ile başlar, Verileri doğru kullanmak, doğru akıllı yönetim. Doğru bir analiz yöntemi ile doğru bir analiz yapmak.

Asıl soru nereden başlayacağız. İşe başlamak için atılmasın gereken ilk adım nedir? Önce neleri düzelteceğiz. Çünkü sorunlar çok ve hepsini bir anda düzeltemeyiz. Elimizde sihirli değnek yok. Karmaşık sorunların düğüm noktasını bulmalı ve ilk önce buradan başlamalıyız. Çünkü belirli kısıtların olduğu bir durumda, belirli bir amaca yönelik en uygun çözümün bulunması için geliştirilmiş bir yöntem olmalı.

Bu yöntem Yöneylem araştırması ile daha kolay bir hale gelebilir. Yöneylem araştırması bir organizasyon içinde operasyonların koordinasyonu ve yürütmesi ile ilgili dünyanın gerçek karmaşık sorunları için fikir üretmede matematiksel modelleme, istatistik ve algoritma gibi bilimsel yöntemleri kullanan disiplinler arası bir bilimdir. Organizasyonun doğası maddi değildir. Soruna bilimsel olarak en uygun çözümü sağlamak için bu bilimi kullandıktan sonraki hedef organizasyonun performansını iyileştirmek ve optimize etmektir.

OSB’nizi akıllı yapmak için nereden başlamanız gerektiğine karar verip ona göre kaynak ayırmalısınız. İşe başlamadan önce doğru bir analiz yapmalısınız. Sorunların düğüm noktasını elinizdeki kısıtlara göre belirlemesiniz. O zaman önce sorunlar ve kısıtlar belirlenmeli.

Akıllı Organize Sanayi Bölgeleri stratejileri geliştirilip projelendirilirken, her bileşeni doğru ve lokasyonun özelliklerine göre hareket etmek gerekir. Örneğin Jeotermal kaynakları zengin bir bölge de Organize Sanayi Bölgeleri'nde bu konuda öncelikli çalışmalar yapmak gerekir.

Akıllı Organize Sanayi Bölgeleri stratejileri geliştirilip projelendirilirken, her bileşeni doğru kullanmak ve öncelikli olarak hedefe ulaşmak adına, OSB yönetimi ve çalışanları donanımlı olmalıdır. Dışarıdan insan kaynağı sağlanabilir fakat yerel OSB yönetimi ve çalışanlar ile Akıllı Organize Sanayi Bölgeleri yürütülmelidir. Bu yapı, Organize Sanayi Bölgeleri'nde kalıcı bir durum haline gelmeli ve kurumsal hafıza oluşturularak yönetim ve çalışanlar değişse de, sürdürülebilir bir etki ile o Organize Sanayi Bölgesi'nde kalmalıdır ve farklı Organize Sanayi -Bölgeleri'nde de aynı durum söz konusu olmalıdır ; her bir sonraki yönetim ve çalışanlar daha iyiye doğru gidiş yolunda daha fazla bilgi ve katkı ile OSB yapılanması içinde yer alan bütün firmalara, paydaşlara teknolojik açıdan kesintisiz her çeşit desteği vermenin yolunu da açmalıdırlar.

Ve bu açıdan bakıldığında varlıkları her geçen gün daha fazla önem kazanan “Akıllı OSB" yapılanmaları maliyetlerin azaldığı, verimliliğin arttığı, bütün paydaşlar ile hızlı, güvenli iletişim altyapılarının kurulduğu, dijital teknolojileri üst düzey kullanan yapay zekâ temelli platformlarla geleceğin sanayisinin temel taşları olarak Ülkemiz ekonomisinde önemli bir konuma sahip olacaklardır.

Endüstriyel-teknolojik gelimeler sonucunda vardığımız noktada oluşmuş olan toplumun, bireyin özgürlük alanını sürekli daraltmayacak bir biçimde yeniden yapılandırılabileceği. İnsan onuruna yakışır bir hayat tarzının yeniden kurulabilme yollarından birinin de insana ve insanlığa saygılı AKILLI OSB geliştirmek olduğuna inanabiliriz.