Magnezyum, vücudumuzda 800’den fazla enzimin yapısına katılan en önemli minerallerden biridir. Bunların dışında, kalp fonksiyonlarından bağışıklık sistem fonksiyonlarına kadar birçok mekanizmada etkileri vardır. Peki nedir bu fonksiyonları?

1. Kas Fonksiyonları: Kalsiyum vücutta kasların kasılmasını sağlarken, Magnezyum gevşemeyi sağlar. Bu nedenle eksikliklerinde kas krampları ile karşılaşılır.

2. Nöron Fonksiyonları: Magnezyum sadece kaslarda gevşeme sağlamakla kalmaz, tüm vücutta da gevşeme sağlar. Doğal bir ağrı kesici olarak adlandırabiliriz. Bu sebeple anksiyete, migren ve uyku üzerinde de olumlu etkilileri görülmektedir.

3. Kan Şekeri Kontrolü: İnsülin hormonu, kandaki fazla şekeri hücre içine sokmak için Magnezyuma ihtiyaç duyar. Bu sebeple Magnezyum eksikliği, kandaki şekerin hücre içine girmesinde bozukluk yaratarak, kanda şeker miktarının fazla yükselmesine sebep olabilir.

4. Kan Basıncı Düzenlenmesi: Magnezyum kaslarda gevşeme yaptığı gibi, damar duvarlarında da gevşeme yaparak kan basıncını azaltır. Bu sayede, hipertansiyonda fayda sağlayabilir.

5. Enerji Üretimi: Vücudumuzun enerji kaynağı ATP sentezlenmesi için de Magnezyuma ihtiyaç vardır. Bu sebeple magnezyum eksikliği ‘kronik yorgunluk’ veya ‘fibromiyalji’ olarak kendini gösterebilir.

6. Kemik Sağlığı: Magnezyumun yarısından fazlası kemiklerde bulunmaktadır. Kemikler için kalsiyum kadar önemli olan bir mineraldir. Eksikliği karşımıza kemik erimesi olarak çıkabilir.

Magnezyumun vücuttaki bu fonksiyonları ve etkileri sebebiyle bilinç bulanıklığı, halsizlik, uyuşukluk, kas güçsüzlüğü ve krampları, uykulu hal, depresyon, baş ağrısı, hareket bozuklukları gibi semptomlar yaşıyorsanız vücuttaki Magnezyum düzeyinizin düştüğünü anlayabilirsiniz.

Günlük Magnezyum ihtiyacı, kadınlarda 300-350 mg arasında iken erkeklerde 400-450 mg aralığında değişmektedir. Bu farkta ki temel nedenlerden biri, kas kütlesinin artmasıyla, Magnezyum ihtiyacının da artmasıdır.

Magnezyum vücuda nasıl alınır?                                                                                                         

Magnezyum’un doğal kaynağı topraktır. Topraktan suya, sudan yeşil yapraklı bitkilere geçer. Maalesef son yıllarda ki toprakların verimsizleşmesi, kullanılan zirai ilaçlar, toprakların nadasa bırakılmaması, topraktan daha fazla mahsul almak adına toprağın içeriğindeki Magnezyumun daha çok besine bölüştürmek zorunda kalınması gibi faktörlerle, besinlerdeki Magnezyum değeri oldukça düşük hale gelmiştir. Hem yeşillik tüketiminin az olması, hem de tüketilse bile yeşilliklerdeki Magnezyum değerinin düşmesiyle birlikte Magnezyum alımı da düşmüştür. Olabildiğince yararlanmak adına organik ürün tercih etmek ve düzenli tüketmek yeterli Magnezyum alımı için iyi olacaktır.                                                                                                                                             

Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kuru kayısı, badem, karpuz, haşhaş tohumu, roka, şalgam, patlıcan, hurma, pırasa, kereviz, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, süt, yoğurt, kabuklu yemişler, muz, avokado, bitter çikolata, ay çekirdeği, susam gibi besinler de kullanabileceğiniz doğal magnezyum kaynaklarıdır.              

İlk olarak bu doğal besinleri beslenmenize düzenli ve yeterli bir şekilde ekleyerek Magnezyum ihtiyacınızı karşılamanız gerekir. Karşılayamadığınız süreçte ise, benim de önerdiğim ve düzenli kullanılması gereken en önemli gıda takviyelerinden biridir. Magnezyum takviyesi kullanırken dikkat edilmesi gereken şey, Magnezyumun hangi formuna ihtiyacınız olduğudur. Bunun için mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışarak takviye kullanmayı ihmal etmeyin.                                                                                                                             

En yüksek Magnezyum verimliliği için size tavsiyem, D Vitamini ve B6 Vitamini ile birlikte kullanmanız olacaktır. Ağızdan alınan magnezyumun vücutta emilimi bağırsaklar tarafından yapılmaktadır. Bu yüzden bağırsaklardan iyi emilmesi gerekmektedir. D vitamini, magnezyumun bağırsaklardan daha iyi emilimini sağlar. Magnezyum ve D vitamininin birlikte kullanımı, vücutta sinerjistik etki ile her ikisinin de etkisini artırmaktadır. B6 vitamini ise, magnezyumun hücre içine daha kolay girmesini sağlamaktadır. Ayrıca B6 vitamini ilaveli magnezyum takviyeleri bu sayede daha iyi etki göstermektedir.