Yalova 2023 seçimine doğru gidiyor. ‘Biz de bu şehri 2023’e kadar yöneteceğiz hatta hedefimiz 2073’   diye söylem yapan siyasilerin ve mevcut yöneticilerin, planları, programları Yalova için yapacakları nelerdir acaba?

Şimdiden Dörtyol trafiği kilit oluyor. Akşamları GOP mahallesine girmek çıkmak imkânsız. Çiftlikköy’den merkeze ulaşım çok sıkıntılı. Trafik her gün daha da artıyor çekilmez bir hal alıyor. Yalova’nın 2023 seçimlerine giderken bu soruna bir plan veya yatırımı var mı?

Ortada bir şey gözükmüyor. Sanırım birçok proje yapıldı. Ancak gizli tutuluyor ki hemen çözüm yaratıp bize sürpriz yapacaklar. Her zaman büyük ağdalı konuşmalar yapmak ne güzel! Bol keseden yuvarlak kelimeler ile konuşup insanlara ümitler verip sonra bunları yapmayınca da gerekli kılıfları bularak işin içinden sıyrılmak bir sanattır adeta.

Yalovalı siyasetçilerimizin büyük bir kısmı bu konudaki mahirlikleri ile meşhurdur. Bizim siyasetçilerimiz büyük konuşurlar ama yuvarlak konuşurlar. Ucu açık konuşurlar ki zaten yapmayacaklar. Yapamadıkları, yapmadıkları zaman kimsecikler hesap soramasın diye.

Seçimler yaklaşıyor az bir zaman sonra siyasileri meydanlarda göreceğiz. Projesi olmayan, Yalova’yı 2073’e nasıl ve ne şekilde götüreceğini reel projeler, köşeli olmayan cümleler ile açıklamayan siyasiler, bizden hangi yüzle oy isteyecekler? Hatırlıyorum da daha birkaç sene önce Yalova için 2029 projeleri projeksiyonları yapmışlardı. Ancak şimdilerde onların hepsi hayal oldu sanırım.

İşyerinde, sokakta, okulda, kafede, dost meclislerinde kısacası hemen her yerde aynı konular aynı serzenişler devam edip duruyor. Ne olacak şu Yalova’nın hali? Bazen temcit pilavı misali sıkıcı olabilir ancak, etraflıca bir düşününce insanların haklı hem de çok haklı olduğunu anlıyorsunuz.

Nedir insanların hayattan, yaşadıkları şehirden beklentileri? Yalova’da yaşayanların beklentileri işte bu nakaratlarda hep onlar tekrarlanıyor. İş ve istihdam kendimi bildim bileli bu şehirde en çok tekrarlanan nakarattır. Ben çocukken 50 bin nüfuslu küçük bir ilçe idik 5 tane fabrikamız vardı. Öyle ya da böyle insanlar birine girerim çalışırım diye düşünürdü. Sonra il olduk nüfus arttı. Ancak fabrika sayısı azaldı. Yeni istihdam girişimleri ‘OSB’lerden ve yeni fabrikalar kurma girişimlerinden’ bahsediyorum hep yarım ve güdük kaldı.

Özlediğimiz istihdam ve iş imkânları hep başka yarınlara kalan hayaller olarak duruyor. Şehrin sakinleri büyüyen, okullarını bitiren ve hayata atılacak olan çocuklarının yarınları için derin bir endişe duyuyorlar. Çünkü bu şehirde iş imkânı bulamayanlar hep başka yerlere gidiyorlar ve var olan işlere uygun adam olmadığı için sürekli dışarıdan göç alıyoruz. Şehrimiz artık bu kısır döngü içinde dönüp duruyor. Hemen her yıl yeni bir umut veriliyor. Sonra tekrar aynı nakarat tekrarlanarak bir başka bahara kalıyor yatırımlar. İlla ki bir sebep çıkıyor bir şeylerin olamaması için.

Bunun sebebi nedir bilinmez. Talihsizlik mi? Yoksa kimliğini bulamamış olmaktan mı? Ya da ne siyasilerinin ne de eşrafının yekvücut olamayıp hep kısır çekişmeler içinde gereksiz kavgalar yapmasından mıdır? Hatta beklide merkezi hükümet küçük bir il olduğu için gerekli önemi göstermiyor da olabilir?

Aşikâr olarak gözüken şu ki Yalova için işsizlik ve işe göre adam, adama göre iş ciddi bir sorun. Bu müzmin bir hastalık gibi şehrimizin üzerine çökmüş ve kalkmıyor. Peki bu hastalığın sebebi nedir? Önce onu tespit etmek gerekmez mi? Zaten hastalık kesin teşhis edilirse ilaç da bulunacaktır. Peki hastalığın tespiti için neler yapılıyor? Kim neler yaptı? Bilen var mı varsa lütfen Yalova halkını da bilgilendirsin. Haydi Türkiye için 2023-2071 hedefi koyanlar, Yalova için 2029 hedefi belirleyenler, Yalova’nın seçilmişleri, seçilememişleri, eşrafı, iş adamları, siyasileri, sivil toplum kuruluşları kısacası Yalova da yaşayıp bu şehirde yaşlanmayı hayal edenler. Yalova sevdalısıyız diyenler, haydi işbaşına!

Montaigne: ‘Her zaman aklımızın ardı sıra gidelim, halkın taktiri de canı isterse ardımızdan gelsin’