Ülkemizde ve dünyada hastanelerde sıklıkla ortaya çıkan ve ciddi maddi – manevi kayıplara neden olan hastane yangınlarının birçok sebepleri vardır. Bu sebepleri birkaç ana başlık altında toplamak gerekirse yangın sebeplerinin en sık olanları ve en çok görülenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

 

1- Hastanelerde pişirme işlemleri için mutfak bulunmaktadır. Mutfaklarda her zaman ısıvardır. Bu işlemler için çoğunlukla LPG – LNG türü yakıt kullanılmaktadır. Baştakızgın yağla yapılan kızartma işlemleri, diğer pişirme işlemleri, fritözler ve fırınlar ayrıayrı yangın tehlikesi oluşturmaktadır.

Ayrıca yağ buharlarının yoğuşması ile davlumbaz ve kanallarında yanıcı yağ birikmektedir. Tüm tesislerde Mutfak yangınları sıklıkla yaşanmaktadır.

2-Isıtma işlemleri kazan dairelerinde yapılmaktadır. Kazan dairelerinde çeşitli yakıtlaryakılmakta ve ısı enerjisi üretilmektedir. Hem yakma işlemleri ve hem de yakıtlaryangın tehlikesi oluşturmaktadır. Kazan dairesi yangınları da sıklıkla yaşanmaktadır.Kazan daireleri genelde 120 dk yangın geçirmez değildir.

3-Hastane binalarının elektrik enerjisi ihtiyacı şehir şebekesinden sağlanmaktadır. Hastanebinalarında şehir şebekesinden bağlantı için trafo odası bulunmaktadır. Trafo yangınlarıve patlamaları sıklıkla yaşanmaktadır.

4-Gerek Ana Dağıtım Panosu odaları ve gerekse diğer dağıtım panoları her zaman yangıntehlikesi taşımaktadır. Söndürme sistemleri yoktur.

5-Hastane binalarında elektrik kesintilerinde ve acil durumlarda enerji sağlanmasınınsürdürülebilmesi için jeneratör bulunmaktadır. Gerek jeneratör odası ve gerekse yakıtıyangın tehlikesi barındırmaktadır.

6-Ayrıca laboratuarlar, medikal gaz odaları, atık odaları, klima santralleri ve benzeribölümler yanıcı veya yakıcı madde içermesi veya kontrolden çıkabilecek ısıl işlemleriçermeleri sebebiyle yangın çıkma tehlikesi yüksek bölümlerdir.

 

YANGINÇIKIŞ SEBEP İSTATİSTİKLERİ ;

 

  1. 2009 – 2013 yıları arası NFPA verilerine göre

 

  1. 2002 – 2014 yıları arası USA- FEMA verilerine göre

 

Türkiye’de ki hastane yangın sebepleri ile ilgili elimizde maalesef bir resmi ver bulunmuyor. Türkiye’de  bizim yaptığımız araştırmalara dayanarak en önemli sebep elektrik kontağı – elektrik kaynaklı yangınlar – mutfak yangınları ve izolasyon –çatı kaplama vb sebeplerden oluşan yangınlar çoğunluktadır.

 

Ülkemizdeki ne büyük sıkıntının ise yangın güvenlik ve yangından korunma sistemlerinin sürekli – sürdürülebilir bir risk analizi yapılmaması , sistemlerin sürdürülebilir bakımlarının yapılmaması  ve sistemlerin sadece ruhsat almak amaçlı kurulum değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır.

Hemen hiçbir hastanemizde acil durum tahliye prosedürleri ciddi olarak yapılmamıştır. Ameliyathane gibi kendileri tahliye olamayan hastalar için bir tahliye prosedürü ve bunlarla ilgili bir eğitim de verilmemiştir.

 

Dolayısı ile ciddi bir bakım , test  ve en önemlisi eğitim yapılmamaktadır.

 

Ülkemizdeki asıl sorun yangın önleme ve yangın korunum bilinci olmamasıdır.