Yıllardır siyasilerimizden, bizi yönetenlerden duyarım ONLARI..

Ama bire türlü bulamadım ONLARI.

Kim mi ONLAR ?

Hani şu gün gelip bizi zor duruma sokanlar var ya, işte ONLAR.

Mesela ekonomik sorunlar ortaya çıkınca enflasyon artınca  zamlar kar gibi yağmaya başlayınca tüm bunları yapanlar. Hani diyorlar ya ülkemizin ekonomisini yıkmaya yıpratmaya çalışan güçler. Hani döviz taaaa dağlara taşlara çıkınca, bir anda bunu yapanlar işte onlar aradıklarım.

Ülkemizin, şehrimizin yaşadığı sıkıntıların sebebi olanlar, yani kötü şeylerin sorumlusu olan ama görmediğimiz bilemediğimiz tam olarak tanımlayamadığımız, bize tam tanımları söylenmemiş tanımlanmamış güçler ya da şeylerdir onlar.

Aslında yönetenler açısından bakıldığında, bulunmadık Bursa kumaşıdır ONLAR. Hatta nimettir, olmazsa olmazdır onlar. ONLAR olmasaydı biz yöneticiler yaptığımız her hatalı işin hesabını vermek zorunda kalırdık. ONLAR olmasaydı biz yöneticiler yaptığımız her hatalı icraatın sonucunda yargılanırdık, suçlanırdık. Hatta belki de seçilemezdik bir daha. Onlar bizim can simidimizdir. Onlar bizim dört yapraklı yoncamızdır. Onlar bizim her daim bitmeyen tükenmeyen mazeretimizdir hem de en sağlam mazeretimizdir.

Kötü bir durumu hatalı bir icraatı halka açıklarken ONLARI sebep – mazeret gösterirsek kimse bize hesap soramaz. Hatta hesap soranları da sanki onlarmış onlardanmış gibi suçlaya bilirisiniz. ONLAR çok güzel çok özeldir, bulunmaz nimettir. ONLAR varken hesapsız kitapsız işler yaparsınız. ONLAR mazeret olduğu sürece size dilediğiniz hatayı yapma özgürlüğü verir. Her yöneticinin vazgeçilmezidir ONLAR. Yapılan her kötü işin sebebi, her başarısızlığın mazeretidir ONLAR ve siz hep haklısınızdır. ONLAR varken, her şey ne de güzledir. Oysa ki ‘Bir günlüğüne bir kavme hükmetsen, elbette ondan sorumlusun’ diyor Hz. Ali...

İşin ilginç tarafı bu ONLAR sadece üçüncü dünya ülkelerinde bulunuyorlar. Yani gelişmiş ülkelerde ONLAR olmaz, çünkü gelişmiş ülkelerde yöneticiler yaptıklarının sorumluluğunu alırlar ve gerektiğinde hesap verirler ve ONLAR diye bir can simitleri asla yoktur. Hatta üçüncü dünya ülkelerinde bile özel işlerde özel şirketlerde bulunmaz ONLAR. Özel bir şirket iş yönetiyorsanız ONLAR sizin kurtarıcınız değildir. Her yaptığınız hata da, her çuvalladığınızda, her batırdığınızda işte ONALAR diye hedef göstereceğiniz, sanal- görünmez-bilinmez bir ONLAR yoktur.

Bizim buralarda yönetmek kolaydır vesselam. Her başarılı güzel işin sahibi siz olursunuz burada, her başarılı icraatın sonunda takdir, minnet ve alkış beklersiniz ve zaten buna mecburdurlar. Ama yaptığınız hiçbir hatalı işin hesabını vermek zorunda değilsiniz. Zaten ne gerek var ki siz doğru olanı yaparsınız eğer sonuç yanlış, hatalı, kötü olursa da sebep ve sonuç bellidir zaten ONLAR.

Yıllar oldu çok merak ediyorum şahsen kim ONLAR kim bunlar...

Öğrenince çok mutlu olacağım. Hatta hemen herkesi de haberdar edeceğim bu ONLAR bunlarmış diyeceğim.

İnsanoğlunun dünyada başvurduğu en boş, en umutsuz, en aptalca iş sorumluluktan kaçmaya çabalamasıdır. Çünkü sorumluluktan kaçması, insanın kendine ve topluma karşı işleyebileceği en sefil suçtur. - Kemal Tahir