Sağlıklı beslenmek için nasıl ki günün belirli saatlerinde yemek yiyorsak, belirli saatlerinde de susamasak dahi su tüketmemiz gerekiyor.         

Su, organizmanın işlevini sürdürebilmesi için gerekli temel ihtiyaçlarından biridir. Vücudumuzun yüzde 60’tan fazlasını oluşturan suyun hayat kaynağımız olduğunu söyleyebiliriz. Gerek terleme, gerek böbrekler, gerekse nefes alıp-verme aracılığıyla vücuttan atılan suyun geri alınması sağlığımız açısından çok önemlidir.

Özellikle sıcak havalarda bol su içmek gerekiyor. Çünkü sıcak havalarda, soğuk havalara göre daha fazla terleyerek daha çok sıvı kaybediyoruz. Üstelik sıcak hava vücutta aşırı ısınmaya yol açıyor. Bu durumda vücuttaki su, ciltteki gözenekler vasıtasıyla dışarı çıkınca, vücudun iç ve dış ısısı dengeleniyor ve sıcak havaya daha kolay uyum sağlayabiliyoruz. Beynimizdeki otomatik termostat bu dengeleme için biz farkında olmadan devreye giriyor. Ancak az su içiyorsanız sağlığınız dengede demektir. Çünkü bu durumda terleme mekanizması devreye giremeyip görevini yeterince sürdüremeyecektir.

İnsan vücudunun 2/3’ü sudan ibaret olduğundan su bizim için hayati önem derecesi en yüksek besindir. Günde 2-3 litre su içilmesi önerilmekte ama bazı durumlar burada göz ardı edilmektedir. Vücudun su ihtiyacı, hava sıcaklığı, nem, beslenme, günlük sarf edilen efor derecesinden etkilenir. Suyu mümkünse canlı su olarak bildiğimiz akar çeşmelerden içmekte yararlar vardır.

Sağlıklı su tüketimi nasıl olmalı diye soracak olursak 2-3 litre su içmelisiniz deyip geçmemek lazım. İhtiyacınız kadar su içmelisiniz. İçtiğiniz suyun oranı gün içindeki temponuza göre değişir. İlla da 2-3 litre su içmek zorunda değilsiniz. Kendiniz için yeterli su miktarınızı idrarınızın rengine bakarak karar verebilirsiniz. Beyaz renk ise yeterli su içiyorsunuz demektir.

Sıcak havalarda terleme oranına bağlı olarak da sıvı ihtiyacı artacaktır. Az miktarda fakat sık aralıklarla su içmeniz vücutta kaybolan suyu daha hızlı yerine koymanızı sağlayacaktır.

Genellikle spor yaparken yada egzersiz yaparken su içilmesinin doğru olmadığı söylenir. Ancak su kuvvetle ve performansla da ilgili olduğu için egzersiz sırasında su içmek mutlaka gereklidir. Egzersizin kapsamı ve şiddetine göre belirlenen su miktarı kullanılmalıdır.

Yemekle birlikte su tüketmemeye de özen göstermelisiniz. Suyu yemekten önce yada yemekten bir saat sonra küçük yudumlarla ve yavaş için. Yemekle birlikte alınan su midedeki yemeğin hızlı bir şekilde bağırsağa geçmesini sağlar. Bu da sizin daha çabuk acıkmanıza sebep olur.

Su ihtiyacını karşılamak için diğer besinlerden de faydalanın. Su yerine içeceğiniz meyve suyu, maden suyu, yiyeceğiniz salatalık gibi besinler su ihtiyacının karşılanmasında yardımcı görevi görürler.

Suyu mümkün oldukça oturarak ve yudumlayarak için. Ayakta içilen su yer çekiminin kuvvetli etkisi ile mide ve bağırsak sisteminin elastikiyetini bozmaktadır.

Su içmek yararlı ama bunun da bir sınırı var. Eğer günde 4 litreden fazla su içiyorsanız, tokluk ve aşırı şişkinlik söz konusu olabiliyor. Bu da sağlığınız için gerekli temel maddelerin alımını engelleyebiliyor. Ayrıca aşırı suya tepki veren hücreler, minerallerin böbrekler ve ter yoluyla atılımını hızlandırıp böbreklerin yorulmasına ve mineral eksikliğine yol açıyor. Bu yüzden kendiniz için uygun miktarlarda su içmek önemlidir.

Sağlıkla kalın…