Trafo Yağı Hızlı Basınç Giderici Koruma Sistemi (Depressurisation):

Yağlı trafolarda yangın ve patlamaya karşı en etkili önlemlerden biride, pasif mekanik bir sistem olan trafo patlama vakumlama sistemidir.

Trafoda elektriksel bir hata yaşanması halinde milisaniye içinde, dinamik basınç ile aktive olan bir sistemdir. Koruma milisaniye içinde, daha statik basınç başlamadan gerçekleşebilmektedir. Bu sayede trafo tankı korunduğu gibi, bushingler ve yük altında gerilim mekanizmaları (OLTC) ani basınca karşı korunmuş olacaktır.

 

İkaz ve Yönlendirme Levhaları:

Bina içinde kaçış ve çıkışları gösterir şekilde ikaz ve yönlendirme levhaları olacaktır. Levhaların boyutları ve yazı karakterleri Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği ile BYKHY 2015’e uygun olacaktır. Yönlendirme ve çıkış işaretleri proje olarak hazırlanacak, yangın danışmanı tarafından onaylanacak ve uygulamaya alınacaktır. Konuyla ilgili şartname Teknik Şartnameler kısmındadır.

 

Acil Aydınlatma Sistemi:

Binada 3 türlü acil aydınlatma yapılacaktır:

  • Kaçış yolunun aydınlatılması
  • Boyutları 60 m² yi aşan geniş alan aydınlatması
  • Yüksek riskli çalışma alanı aydınlatması (Trafo odası, GIS odası, akü odası)
  • Acil aydınlatma donanımının montaj detayları, yüksekliği, beslemesi, renk sıcaklığı, ışık şiddeti gibi detaylar TS EN 1838 ve TS EN 60598-2-22 göre yapılacaktır.

 

Yıldırımdan Koruma:

Tüm tesis TS 622’ye uygun yıldırımdan korunma projesi hazırlanacak ve uygun donanıma sahip olacaktır.

 

Duman Kontrol Sistemleri:

Tahliye fanları EN 12101’e uygun, yedek enerji kaynağına bağlı, aksiyel ve 300 °C ye dayanıklı olacaktır. Fanlar minimum 60 dakika çalışacak kadar enerjiye sahip olacakDuman tahliye fanları havalandırma amaçlı olarak da kullanılabilecektir.

 

Havalandırma:

Havalandırma kanallarında, içinde ve ait ekipmanda yanıcı malzeme kullanılmayacaktır. Havalandırma sistemi, bir yangın anında duman ve ısının değişik bölümler ve hacimler arasında yayılımını engelleyecek şekilde, gerekli altyapı ile donatılacak olup, detektörler veya eriyen lehimli veya başka uygun aktive olan damperlere sahip olacaktır.Taze hava emiş noktaları ile duman atış noktaları arasındaki mesafe hâkim rüzgâr yünleri iyi değerlendirilecek ve egzoz edilen ısı/duman/havanın kısa devre yaparak tekrar binaya girmesi engellenecektir.

Akü Odası Ex-proof Sistemleri:

Akü şarj odası için 15 çevrime denk gelecek şekilde havalandırma tertibatı yapılacaktır. Sistem ex-proof olacak ve oda içindeki hidrojen Detektörü %4 LEL algılaması yaptığı anda hem merkezi alarm sistemi devreye girecek, fanlar çalışacak hem de akü odasındaki şarj ünitelerinin enerjisi kesilecektir.

Akü odası önüne uygun işaretlemeler yapılacaktır. Oda diğer hacimlerden 120 dakika yangına dayanıklı yapı malzemeleri ile ayrılacaktır.

 

Isı Tahliye Sistemleri

Isı tahliyesinin gerekli olduğu  yerler için ısı tahliye sistemi kurulacaktır.

 

Yangın Pompası:

Dış alan hidrantları ile varsa bina içindeki otomatik söndürme sistemi ile yangın dolaplarını basınçlandıran pompalar NFPA 20’ye uygun olarak donatılmalıdır. Yangın pompası korunmuş bir hacimde yer alacak, 2 enerji kaynağına sahip olacak ve yangın ihbar paneline arıza ve durum bilgisi gönderecektir.

 

Yangın Suyu Deposu:

Tesiste, kurulu yangın sistemlerinin 90 dakika kullanımına yetecek kadar su depolanacaktır. Deponun boşaldıktan sonra tekrar dolması için gereken süre (mümkünse) 8 saat de dolacak şekilde tasarlanacaktır..

 

Yangın Dolapları:

Trafo istasyonunda her katta (1 adedi kaçış merdiveninin çıkış tarafında) TS EN 671-1’e uygun binanın tamamına hizmet verecek şekilde ve yeterli sayıda yangın dolabı konulacaktır. Hortum boyu en az 20 metre olacaktır.

Dış Saha Hidrantı:

Tesis etrafında istasyona ve/veya trafolara 15 metre mesafede, hidrantlar arasındaki mesafe en fazla 100 metre olacak şekilde hidrant ve hortum dolapları konulacaktır. Hidrantlar için 189lt/dakika debi baz alınacak ve 90 dakika yetecek kadar su depoda hazır tutulacaktır.

Portatif Söndürücü:

Trafo istasyonuna uygun sayıda ve tipte portatif sıvı söndürücü konulacaktır. Söndürücüler, ICS 13.220.10- TS 862-7 EN 3-7 + A1 standartlarına uygun olmalıdır. Tüp içindeki yangın söndürme maddesi endotermik sıvı bazlı söndürücü TS EN 1568-3 standartlarına uygun olacaktır. Yangın tüpleri yangın projesinde belirtilecek ve buna uygun duvar askıları ile asılacaktır.

 

Yangın Algılama ve İhbar Sistemi:

Trafo binasında NFPA 72 veya EN 54 ‘e uygun yangın algılama ve ihbar tesis edilecektir. Sistem yedek enerji kaynağına bağlı olacak ve kumanda merkezinden izlenebilecektir. Teknik ekipman ve cihazların türüne göre; hava örnekleme, sıcaklık artış hızı detektörleri, optik duman detektörleri ve IP kamera detektörler yerleştirilecektir.