Yalova ile ilgili sorunlar belli, yani aslında teknik sorunlar belli.
Hemen herkes biliyor Yalova’da ne sorunlar var. İşin öbür yanından bakarsak herkes kendi açısında görüyor sorunları ve herkese göre sorunlar ve öncelikler farklı. O sebeple ‘Yalova için ne yapalım ne yapmalı’ sorusuna herkes farklı bir cevap verecektir.
Şehirlerde, insanlar gibidir aslında. Sürekli yaşayan, gelişen ve değişen yapıları vardır.
Nasıl ki insanların temel ihtiyaçları, gereklilikleri varsa, şehirlerin de aynı şekilde. Olmazsa olmaz ihtiyaçları, gereklilikleri vardır. Maslow’un meşhur insan ihtiyaçları hiyerarşisi gibi şehirlerin de ihtiyaç ve gereklilikler hiyerarşisi vardır. Bu sebeple bir şehir için ne yapılmalı sorusunun cevabı bilimsel olmadır. Sosyolojik, felsefi, kültürel ve teknik olarak araştırılıp değerlendirilip karar verilmesi gereken konulardır.
‘Yalova için ne yapalım’ sorusuna cevap ve karar vermeden önce doğru cevabı bulmak için doğru biçimde, bilimsel olarak araştırıp, değerlenmek gereklidir.
Peki ‘ne yapalım’ sorusunun cevabını bulmak için ne yapmalıyız. İnsanlık şehirler kurmaya başladıktan bu yana, birlikte yaşarken ortaya çıkan zorlukları ve istekleri anlamak ve doğru olanı yapabilmek adına çok çeşitli yöntemler kullanmışlardır. Ancak modern çağda, medeni, yaşanabilir şehirlerde ya da dünyanın en mutlu şehirlerinde nasıl bir yönetim uygulanıyor. Mutlu şehirlerde sık sık çok katılımlı toplantılar, forumlar kongreler yapılıyor. Şehirde yaşayan tüm kesimlerin; istekleri, önerileri, hayalleri ve şikayetleri alınıp değerlendiriliyor. Bunu da bizdeki kent konseyi benzeri meclisler yardımı ile yapıyorlar. Güzel bir yöntem en azından dinlemek, değer vermek ve saygı duyduğunu göstermek adına.
Yalova’da en son böyle çalışmalar sanırım 20 yıl falan önce yapılmış olabilir. Bence Yalova’da yılda en az bir kez şehir çalıştayı yapılmalıdır. Şehrin tüm paydaşlarının katılacağı hem şehrin bugünü hem de şehrin geleceğinin konuşulabileceği, her kesimden herkesin fikir ve projelerini ortaya koyabileceği kapsamlı çalışmalar olmalıdır.
Çünkü şehirde yaşayan herkes her paydaş, şehrin geleceği için söz söyleme hakkına sahip olmalıdır. Yalova için hangi icraatlar, yatırımlar önceliklidir. ‘Şehrin parasını nereye harcayalım’ sorusunun cevabını ararken bu tür istişare toplantıları ciddi önem arz eder.
Sadece seçilmiş birkaç meclis üyesi ve formalite gibi olan bağımsız fikir üretemeyen kent konseylerinden çıkan sonuç, şehirde yaşayanların ortak fikirlerini, tam olarak yansıtmayacaktır. Yalova gibi hem nüfus, hem de yüzölçümü olarak küçük şehirlerde yaşayanlardan birincil veri elde etmenin en önemli yöntemlerinden biri anketler yapmaktır. Yalova’da seçim anketleri dışında hemen hiçbir anketin yapıldığına şahit olmadım. Yine mutlu mesut yaşayan şehirlerde kolektif akıl oluşturulması önemlidir. En azından çok önemli kararlar ve yatırımlar kolektif akla uygun olması amacı ile referandum yolu kullanılır. Şehrin bu gününü ve geleceğini etkileyecek büyük yatırımlar, işler bu kararlarla ilgili olarak son karar alınmadan önce kesinlikle referandum yapılmalıdır.
Aslında Yalova gibi küçük şehirleri mutlu yaşam şehirleri haline getirmek cidden çok zor değildir. Ancak ben yapıyorum, mutluyum, yandaşım rant kazanıyor mutlu gerisinden bana ne anlayışı ile yönetilen şehirlerde mutlu insan olması kesinlikle mümkün değildir.
Yalova için bir şey yapmadan önce ‘Yalova için ne yapalım’ sorusunu sadece kendinize, rant gruplarınıza yandaşlarınıza değil, Yalova’da yaşayan tüm şehir paydaşlarına sormanız, şehrin geleceğinin daha güzel olmasını sağlayacak yollardan biridir.
Yalova’nın nabzını ilk elden tutun.
"Şehir, medeniyetin doğduğu, geliştiği, bütün insanlığın yararlandırmak için genişleyip yayıldığı, aynı zamanda şekillendiği, somutlaştığı yerdir"
İbn-İ Haldun